I nautički turizam seli na internet

 U ovoj godini nema promjena propisa koji se odnose na nautički turizam niti povećanja naknada koje za nautički turizam propisuje država, istaknuo je kap. Mario Babić, državni tajnik za more, na sastanku o pripremi ovogodišnje turističke sezone u nautičkom sektoru.

 

Na sastanku održanom u organizaciji Ministarstva mora, prometa i infrastrukture sudjelovali su i predstavnici Ministarstva turizma, Ministarstva unutarnjih poslova, Porezne uprave, Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske udruge poslodavaca, a jedna od glavnih tema bila je pojednostavljenje administrativnih procedura u nautičkom turizmu.

U tom cilju brodarima u turističkoj djelatnosti od ove sezone omogućit će se prijava boravka gostiju putem interneta kroz sustav e-Nautika, a što su prije radili preko turističkih zajednica.

Kao daljnje unapređenje sustava za 2012. godinu najavljena je mogućnost prijave dolaska stranih jahti i brodica putem interneta izravno od marina i agenata te nautičara, a što sada rade isključivo lučke kapetanije.

Nautički turizam u Hrvatskoj i dalje ostvaruje rast. Tako je u prošloj godini prijavljeno 58.394 dolazaka stranih jahti i brodica, što je rast od oko dva posto, dok je broj gostiju na plovilima za iznajmljivanje porastao za 3,2 posto.

Udruga marina u HGK posebno je pozdravila zaključak da će MUP u suradnji s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture pripremiti rješenje o jednostavnijem postupku reguliranja privremenog boravka stranaca, čime bi se omogućio duži boravak od 90 dana članovima posade na stranim megajahtama, a time i duži boravak takvih plovila u hrvatskim marinama i brodogradilištima.

Početkom ožujka održat će se još jedan sastanak s istim institucijama o sigurnosti plovidbe i traganju i spašavanju na moru. (PS/MJ)

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox