I palac Grgura Ninskog u 10 najatraktivnijih simbola sreće

Internetski portal virtualtourist.com uvrstio je palac Grgura Ninskog u Deset velikih simbola sreće, piše Poslovni dnevnik. Tako se naš Grgur našao u društvu s Romeovom Julijom iz Verone, sv. Ivanom Nepomukom iz Praga, Magellanom u Puenta Arenasu i s još pokojom životinjom.  Nesretni turisti u potrazi za srećom sada imaju još jedan razlog više pohoditi Lijepu našu.

Deset spomenika diljem svijeta koji su postali turistička atrakcija

1. Julijin kip, Casa di Guilietta, Verona, Italia.
Prvo mjesto zauzeo je Julijin kip u Veroni. Dok se jednog biskpa dodiruje tek za palac, ova Julija je puno gore prošla. Da bi se želja ostvarila, turisti hvataju Julijinu desnu dojku. Što bi Romeo rekao na to, a što njihov otac Shakespeare?!

2. Van Mieu (Hram književnosti), Hanoi, Vijetnam
Ovaj spomenik je na meti studenata koji pripremaju ispite. U hramu se nalaze 82 kornjače čije su glave okidač sreće na ispitu, piše Poslovni dnevnik. Glave su im izlizane, a kad bi i knjige bile upola toliko korištene, ti studenti bi bili najuspješniji.

3. Kip svetog Ivana Nepomuka, Prag, Češka
Na trećem mjestu se našao vrlo zahtjevan obredReljef na statui sv. Ivana Nepomuka je tek početak rituala zazivanje sreće. Potom treba u starom gradu naći križ s pet zvjezdica. Svaka zvjezdica se dotiče jednim prstom, a ostatak dlana se polaže na križ. Nakon toga se odlazi do glavne ulice gdje je potrebno izuti se i načiniti pet koraka unazad zatvorenih očiju. Dobro, ovo potonje smo izmislili.

4. Stijena sreće, Kusu Island, Singapur
Ovaj kip je prava meka lotofila. Po cijeloj površini se nalaze ispisani četveroznamenkasti brojevi. Oni su prekriženi u nadi da će donijeti sreću u igrama na sreću.

5. Wörther-See-Mandl, Klagenfurt, Austrija
Priča kaže da je taj mali čovječuljak htio bačvom vode podsjetiti ljude, mamurne od tulumarenja, da je sljedeći dan Uskrs. Kad je bacio vodu na njih nastalo je jezero Wörthersee. Uglavnom, ljudi se hvataju za njegov kažiprst kako bi im se ispunila želja, navodi Poslovni dnevnik.

6. Toritos de Pucara, Cusco, Peru
Keramički bikovi izbuljenih očiju nalaze se na kućama tamošnjih ljudi. Oni smatraju da im donose sreću. Nešto slično smo imali u našim krajevima, a danas je tek rijetkost. Na krovovima su bili pijetlovi, sjeća li se još tko toga?

7. Razjareni bik, New York City, SAD
Zašto je razjaren? Hm, ovaj... Turisti ga hvataju za testise kako bi se usrećili. I vi bi ste bili razjareni na njegovom mjestu.

8. La Chouette (Sova), Dijon, Francuska
Sova uklesana u zid crkve donosi sreću onome tko je dotakne lijevom rukom. Uznemirena sova nije odletjela, već je skroz izlizana od dodira.

9. Magellanov kip, Puenta Arenas, Čile
Legenda kaže da onaj tko dotakne stopalo čovjeka koji sjedi u podnožju statue, sigurno će se vratiti opet u taj grad, piše Poslovni dnevnik. Turisti čekaju zadnji dan, kako se ne bi morali vraćati u slučaju neugodnih iskustva tijekom boravka.

10. Kip Grgura Ninskog, Split, Hrvatska
Kip autora Ivana Meštovića visok je 6 metara, pa je palac najpristuačniji onima koji su skloni želje ostvarivati na lakši način. Glavno da i mi svoj kip sreće imamo, a navodno je Grgur Ninski u zadnje vrijeme podosta zaposlen željama da Barcelona dođe Hajduku u Split.(mš)

 

 

 

Izvor: tiskani dnevnik Poslovni dnevnik, 4. veljače 2011., broj 1746

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox