I u egzorcizmu zlodusi negoduju na molitvu

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić je ocijenio da biskupska komisija Iustitia et pax pozivom vjernicima da iduća tri petka mole i poste za pravednu presudu hrvatskim generalima u Haagu sugerira sumnju da presuda neće biti pravedna, odnosno dovodi u pitanje Haški sud, čime se Crkva, smatra, još jednom svrstava na stranu onih koji se protive kako priznavanju, tako i sankcioniranju ratnih zločina počinjenih na hrvatskoj strani.

Poziv vjernicima biskupske komisije Iustitia et pax da iduća tri petka mole i poste 'za pravednu presudu našim generalima' u Haagu eminentno je politički potez koji kako s vjerom, tako ni s poslanjem Crkve, nema ama baš nikakve veze - ističe Mesić u priopćenju. Iustitia et pax svjesno preuzima na sebe odgovornost za dodatno podizanje tenzija u našem društvu koje određeni politički krugovi i mediji ionako već tjednima podgrijavaju, indirektno - ali ne manje prozirno i jasno - pozivajući na prosvjede (možda i nerede?) u slučaju osuđujućih presuda - navodi u priopćenju. One koji ne znaju, ili žele zaboraviti, Mesić podsjeća da je Hrvatska inicirala osnivanje Haškog suda te Ustavnim zakonom obvezala svakog građanina da surađuje sa Sudom i prihvaća njegove odluke - kako onaj koji bude osuđen, tako i svaki drugi.

Mesić ističe da su suđenja za konkretne ratne zločine - suprotno tezama koje se u javnosti podvaljuju kao poslovično kukavičje jaje, nisu suđenja Domovinskom ratu niti se on njima kriminalizira, već upravo suprotno - kada bi Hrvatska bezrezervno stala iza svega što se na hrvatskoj strani događalo za vrijeme rata, upozorava, prihvatila bi kao država te u ime svih građana, među kojima i branitelja, kolektivnu odgovornost za djela pojedinaca koji bi time bile amnestirani. Pitam: želi li Crkva teret zločina pojedinaca prevaliti na cijeli hrvatski narod, odnosno sve građane Republike Hrvatske? I zašto? - stoji u priopćenju.

Post i molitva zaoštravaju stanje na domaćoj unutarnjo-političkoj sceni?!

Mesić ocjenujuje da je Iustitia et pax svojom izjavom, kao i najavom nove dva dana uoči izricanja haške presude generalima, dodatno zaoštrava stanje na domaćoj unutarnjo-političkoj sceni uoči parlamentarnih izbora. Oni koji pozivaju na post i molitve za umirovljene generale prije donošenja presude to savršeno dobro znaju - navodi bivši predsjednik. Napominje da je deset godina obnašao predsjedničku dužnost na koju su ga dva puta uvjerljivom većinom birali građani, da je za mandata smatrao svojom dužnošću govoriti u njihovo ime, te da svojom dužnošću i obvezom to smatra i sada - s time da nakon isteka mandata govorim kao jedan od njih - građanin Republike Hrvatske zabrinut za budućnost naše zemlje. (Hina/mš)

 

 


Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox