I u Španjolskoj su glasni neupućeni porezni obveznici

 Milijun mladih katolika očekuje se ovog tjedna u Madridu, gdje se održava 26. Svjetski dan mladih (JMJ), a skup će predvoditi papa Benedikt XVI. koji mlade želi ohrabriti u vrijeme gospodarske i duhovne krize.

 

U času kada, po priznanju same Crkve, vjera doživljava "zamor" i kada su se zbog skandala svećeničke pedofilije tisuće vjernika na Zapadu udaljile od Crkve, skup u Madridu je prigoda da se popravi ugled te institucije i da se svećenicima i mladima uputi poruka nade. Pod zaštitom njezina utemeljitelja, blaženog Ivana Pavla II., počela je svečanost koju je pripremilo oko 300.000 mladih iz svih biskupija u Španjolskoj, tradicionalno katoličkoj, ali i jako sekulariziranoj zemlji. Svjetski dan mladeži počinje u utorak 16. kolovoza a završava se u nedjelju 21. kolovoza. Papa Benedikt XVI. dolazi u Madrid od 18. do 21. kolovoza. Susret će osiguravati više od 10.000 redarstvenika a 30.000 volontera će se pobrinuti za njegovu internu organizaciju.

A tko će sve to platiti?

Odgovarajući na kritike zbog trošenja novca u vrijeme akutne gospodarske krize, organizatori ističu da porezni obveznici neće imati nikakvih troškova zbog skupa, dapače trebao bi donijeti 100 milijuna eura španjolskim tvrtkama i trgovinama. Sami hodočasnici snose 70 posto troškova, a ostatak privatni sponzori, kažu organizatori koji procjenjuju da će susret stajati između 55 i 62 milijuna eura. Na temelju rekordnog broja rezervacija u srpnju - 458.000 ljudi, među kojima 70 posto iz inozemstva - organizatori, poučeni i prošlim iskustvom, očekuju dolazak više od milijuna ljudi na prostoru zračne luke Cuatro Vientos na završnoj misi koju će, uz Svetog Oca, koncelebrirati 60 kardinala i 800 biskupa. Najbrojniji će biti Talijani (86.000), Španjolci (80.000) i Francuzi (50.000), a za njima dolaze Amerikanci, Nijemci, Brazilci, Poljaci, Portugalci, Argentinci i Hrvati.

Solidarnost umjesto nereda

Na susret što se organizira pod geslom "Ukorijenjeni i nazidani na Kristu, učvršćeni u vjeri", dolaze mladi hodočasnici iz 193 zemlje svijeta, a za Papu će to biti prigoda da im uputi riječi ohrabrenja i pozove ih da se u ovom času socijalnog nezadovoljstva i nezaposlenosti opredijele za pravdu i dobro, poručuju iz tiskovnog ureda Svete Stolice. I ove se godine očekuje čuđenje policije time da se može okupiti milijun mladih bez da iza nijh ostanu šprice, kondomi, tučnjave i ostala bolesna ponašanja. (Hina/mš)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox