IBM-ovih 5 inovacija za SF budućnost

Tvrtka IBM petu je godinu zaredom predstavila popis "Sljedećih pet u pet" (Next Five in Five) – inovacije koje bi nam tijekom idućih pet godina trebale promijeniti život, piše dalje.com.  Popis je utemeljen na praćenju tržišnih i društvenih trendova te na tehnologijama osmišljenima u IBM-ovim laboratorijima.

 

1. Trodimenzionalna sučelja – interakcija ljudi putem trodimenzionalnih holograma, i to u stvarnom vremenu, razgovor putem videoprijenosa (videochat) i preobrazba u tehnologiju holografskog ili 3D telepresence razgovora. Tehnologija raspršuje laserske zrake preko predmeta i rekonstruira ih kao sliku.

2. Trajanje baterija deset puta dulje nego danas - radi se na baterijama koje bi se punile zrakom koji udišemo, koji bi u doticaju s metalom velike gustoće stvarao energiju; rezultat je lagana, snažna baterija koja će se moći iznova puniti i napajati sve.

3. Višak topline računala i podatkovnih centara će grijati zgrade tijekom zime i hladiti ih tijekom ljeta - nove tehnologije omogućavaju recikliranje toplinske energije iz računalnih procesora i njeno ponovno korištenje za grijanje vode ili zagrijavanje.

4. Posebno prilagođene preporuke koje će pomoći u pronalaženju najbržeg i najkraćeg puta do odredišta - prilagodljivi sustavi gradskog prometa intuitivno će učiti iz putnikova ponašanja i tako pružiti bolje podatke o smjeru putovanja i o sigurnosti i to koristeći matematikču tehnologiju.

5. Senzori u mobitelu, automobilu, novčaniku skupljat će podatke o okolišu u kojem se nalazimo - borba protiv globalnog zagrijavanja, spašavanje ugroženih vrsta ili očuvanje ekosustava; računala će procijeniti posljedice potresa, aplikacije za mobitele će davati podatke o kvaliteti pitke vode ili zagađenja bukom. (MJ)

 

Izvor: www.dalje.com

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox