IGH kreće s izdavanjem obveznica

 Institut IGH sazvao je glavnu skupštinu društva za 25. svibnja, na kojoj će dioničarima biti predloženo izdavanje obveznica zamjenjivih za dionice do ukupnog iznosa od 195 milijuna kuna.

Ta glavna skupština uslijedit će nakon glavne skupštine sazvane za 26. travnja, na kojoj će, između ostaloga, biti predloženo donošenje odluke o povećanju temeljnog kapitala izdavanjem novih dionica. Na travanjskoj skupštini dioničarima će biti predloženo povećanje temeljnog kapitala za najviše 106 milijuna kuna, na 169,4 milijuna kuna, a provelo bi se izdavanjem najviše 265 tisuća novih dionica, nominale 400 kuna. Pojedinačna cijena novoizdanih dionica utvrđena je u iznosu od 760 kuna. Djelomično će biti isključeno pravo prvenstva postojećih dioničara i to uvjetom uplate za upisane dionice iznosa koji po ulagaču ne smije biti manji od 50 tisuća eura.

Na skupštini dioničara sazvanoj za 25. svibnja, pak, dioničarima će biti predloženo izdavanje obveznica s pravom zamjene za dionice. One bi se izdale do 6. lipnja i to do ukupnog iznosa od 195 milijuna kuna. Pod uvjetom da su zamjenjive obveznice u cijelosti uplaćene, one će svom imatelju-vjerovniku dati pravo na fiksnu kamatu te pravo na njihovu zamjenu za redovne dionice društva. Zamjenjive obveznice će se izdati po cijeni koju će odrediti Uprava IGH na dan koji prethodi danu izdanja obveznica, s datumom dospijeća pet godina od dana izdavanja. To će biti anuitetske obveznice, što znači da uključuju serijsku amortizaciju, kroz polugodišnje anuitete. Kako se navodi u pozivu za skupštinu, IGH se odlučio na taj potez jer ima namjeru dodatno osnažiti bilancu na način da dio kratkoročnih obveza pretvori u dugoročne izdavanjem zamjenjivih obveznica.

Uprava i Nadzorni odbor smatraju da će upravo izdavanjem zamjenjivih obveznica postići veći interes kod potencijalnih ulagatelja, s obzirom da one, po svojoj prirodi, daju i dodatno pravo na zamjenu za dionice, navodi se u pozivu. Predloženim povećanjem temeljnog kapitala izdavanjem novih dionica, o kojem će Glavna skupština odlučivati 26. travnja, te predloženim izdavanjem zamjenjivih obveznica, Društvo bi u cijelosti dovršilo postupak financijskog restrukturiranja, te ostvarilo pretpostavke za novi ciklus organskog rasta te kontinuiranog rasta profitabilnosti i vrijednosti za dioničare, stoji među ostalim u danas objavljenom pozivu za skupštinu. (Hina/HT)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox