IGOR MILINOVIĆ: Što manageri trebaju znati o porezima

Igor Milinović, porezni stručnjak i glavni urednik portala www.poslovni-savjetnik.com okupljenima je prezentirao uvid u porezni sustav Hrvatske i neke porezne „cake“ koje bi manageri trebali znati u vođenju tvrtke.

 

Porez na dobit u Hrvatskoj iznosi 20 posto od ostvarene dobiti i jedan je od većih u svijetu, a plaća se na razliku prihoda i rashoda. Prihod je ono što ste prodali bez PDV-a, ali ne i ono što ste naplatili. Promet je prodaja sa uključenim PDV-om, ali ne nužno i ono što ste naplatili, dok je primitak ono što ste naplatili.

Milinović se osvrnuo i na razliku između rashoda, troška i izdataka. Postoje rashodi koji nisu porezno priznati. Primjerice kod službenog automobila se ne priznaje 30 posto troškova, dok kod troškova reprezentacije (pokloni za poslovne partnere, domjenci…) to iznosi čak 70 posto.

Troškovi obrazovanja su pak porezno priznati troškovi, kao i stručna literatura, no uz to, ti rashodi još jednom umanjuju osnovicu za oporezivanje u određenom postotku. To vrijedi i za seminare u inozemstvu te putne troškove na te seminare. Važno je samo da imate nekakav dokaz poput računa i sl.

Porezni gubitak može se prenositi najviše 5 godina.

Isplata predujma dobiti vlasnicima ne podliježe oporezivanju porezom na dohodak pod uvjetom da je to dobar gospodarstvenik koji postpa u doroj vjeri, treba izraditi privremeni račun dobiti i gubitika te izvršiti isplatu predujma na žiro račun primatelja.

Sponzorstvo se vodi kao reklama odnosno oglašavanje i porezno je priznato, no klub, udruga... koju sponzorirate obavezna vam je izdati račun.

Donacije su porezno priznati rashodi ako su obavljene po propisima (za humanitarne, kulturne, vjerske, sportske, ekološke... svrhe) i to do najviše 2 posto prihoda ostvarenog u prethodnoj godini. Dakle, vi možete donirati više, ali to neće biti porezno priznato.

Porez na dodanu vrijednost

Bilo je riječi i o PDV-u te naročito računu, pri čijem se ispisivanju najčešće griješi. Račun mora imati dva datuma: datum računa i datum isporuke, ako nema dva datuma nije važeći. Također, na njemu obavezno mora stajati oznaka R-1 ili R-2.

 

Autor:  Maja Jurković

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox