Ima da se svi ugledaju na Istru

Na Odjelu za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirković" pri Sveučilištu "Jurja Dobrile" u Puli počeo je 5. međunarodni znanstveni skup "Poduzetništvo i makroekonomski management: razmišljanja o svijetu u previranju", na kojem sudjeluje 150 znanstvenika iz 12 zemalja i s hrvatskih sveučilišta.

 

Sudionici će u iduća tri dana predstaviti gotovo stotinu znanstvenih radova, a u središtu pozornosti su izazovi u suvremenom gospodarstvu i ekonomskoj znanosti u doba previranja, odnosno gospodarstvo koje u uvjetima globalizacije i stalnih mijena mora pronaći održiv način raspolaganja i upravljanja resursima.

Konferencija se održava pod pokroviteljstvom predsjednika države i ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, a sudionike pozdravio rektor pulskog sveučilišta Robert Matijašić, istaknuvši kako su gospodarska previranja središnja tema znanstvenog skupa te kako znanost "traži odgovore, no istovremeno otvara nova pitanja".

Predsjednikov izaslanik Boris Cota kazao je kako je u današnjem integriranom globalnom tržištu i konkurentnosti zbog gospodarske i financijske krize pala svjetska industrijska proizvodnja i međunarodna trgovina. Stoga je, drži, naglasak na vladama i drugim ustanovama da osiguraju gospodarski rast. Izrazio je uvjerenje kako će izlaganja i rasprave pridonijeti boljem razumijevanju sadašnjih i budućih izazova s kojim se suočavaju poduzetništvo i makoroekonomsko upravljanje zbog krize svjetskog gospodarstva.

Postavlja se pitanje možemo li postići stabilnost i stvoriti istarski model stabilnosti regionalnog gospodarstva - upitao se istarski župan Ivan Jakovčić, osvrnuvši se na, kako je rekao, "dinamičnost istarske regije i mogućnosti njezina doprinosa stabilnosti države". Pritom je pozvao znanstvenu zajednicu da pomogne razvoju takva istarskog modela. (Hina/MJ)

 

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox