Ina: Ne gasimo proizvodnju u Rafineriji Sisak

Foto: Shutterstock

Ina ne gasi proizvodnju u Rafineriji nafte Sisak te je svjesna njezine važnosti, kako za lokalno gospodarstvo, tako i za kompaniju. 

Rafinerija nafte Sisak prije dva dana počela je planiranu obustavu tijekom koje će se obaviti potrebni radovi održavanja proizvodnih postrojenja. U tom smislu, rafinerija će nakon planirane obustave i završetka svih radova, normalno nastaviti s radom, dok će optimalna razina proizvodnje i dalje ovisiti o potražnji na tržištu, ističu iz Ine. Ina je jučer izvijestila da Rafinerija nafte Sisak postupno obustavlja rad nekoliko procesnih jedinica te da tijekom tih aktivnosti ne očekuje utjecaj na okoliš. Radi se o ranije planiranoj privremenoj obustavi rada pojedinih sekcija. Prekid rada nekih sekcija, koji smo planirali, iskoristi ćemo za neke nužne radove, istaknuo je prije dva dana direktor Rafinerije nafte Sisak Damir Butković i dodao kako se ponovno pokretanje sekcija može očekivati za oko mjesec dana.

Već je prije dva dana Inino priopćenje o obustavi rada nekoliko sekcija kod nekih u Sisku ponovno potaknulo špekulacije da mađarski MOL nema interesa ulagati u modernizaciju sisačke rafinerije te da bi u njoj mogao obustaviti proizvodnju, što iz Ine opovrgavaju i ističu kako se ne radi o ničem neuobičajenom. Zabrinutost za dugoročni nastavak rada Rafinerije nafte Sisak danas je izrazio i Sindikat energetike, kemije i nemetala (EKN-a), a temelji to na planiranoj preradi 500.000 tona sirove nafte u ovoj godini, što odgovara samo količini prerađene nafte s domaćih naftnih polja.

Količina planirane prerade, uzimajući u obzir lanjsku dnevnu preradu od 5.400 tona, "zvoni svom silinom na uzbunu" jer će ove godine Rafinerija nafte Sisak raditi najviše tri mjeseca ili 90 dana, što je u odnosu na lani svega 38,5 posto prerađene nafte. Ako je to privremena proizvodnja zbog planiranih investicija za poboljšanje tehnologije, kao preduvjeta za ukidanje zabrane prerade nafte s više od 1,5 posto sumpora, zahtijevamo pravovremeno informiranje zaposlenih i javnosti, navodi se u pismu koje je predsjednik Sindikata EKN-a Ivan Tomac uputio članovima Uprave, Nadzornog odbora i Odbora izvršnog direktora Ine.

Svjedoci smo stalnog smanjenja proizvodnje i prerade, što stvara opravdanu zabrinutost. Ne želimo i nećemo mirno pratiti zbivanja koje će u doglednom vremenu rezultirati gašenjem proizvodnje u Sisku, stoji u pismu sindikata koji do 18. siječnja traži očitovanje o namjerama vlasnika, a kako bi sindikat mogao odlučiti o svojim aktivnostima. (Hina/HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox