Ina osigurala dodatni uvoz plina pa neće biti redukcija

Ina i njena tvrtka Prirodni plin uspjeli su osigurati dodatni uvoz plina, pa se očekuje postupno ukidanje redukcije plina za velike industrijske potrošače uvedeno nakon privremenog smanjenja domaće proizvodnje plina s polja na sjevernom Jadranu.

Uspjeli smo riješiti dodatni uvoz prirodnog plina. Riječ je o dodatnim količinama plina iz mađarskih izvora, pa će se od sutra prijepodne postupno ukinuti redukcije plina trima velikim industrijskim potrošačima, HEP-u, Rafineriji nafte Rijeka i Petrokemiji, izvijestili su iz Ine dodajući kako će se iz istih izvora osigurati dodatne količine dok se ne riješi situacija na sjevernom Jadranu. Naime, Ina je izvijestila da je zbog tehničkih poteškoća na plinskim poljima na sjevernom Jadranu privremeno smanjena domaća proizvodnja plina. S obzirom na ekstremne vremenske uvjete u Hrvatskoj, došlo je do pada napajanja energijom INAgip-ovih platformi IKA A kao i s njom povezanih platformi, zbog čega šest od ukupno 16 proizvodnih platformi na sjevernom Jadranu privremeno nije u mogućnosti proizvoditi plin.

Proizvodnja s polja na sjevernom Jadranu smanjena je sa 3,3 milijuna prostornih metara na dan na 1,3 milijuna kubika na dan, izvijestili su ranije iz Ine dodajući kako INAgip radi na uklanjanju tehničkih poteškoća kako bi se napajanje energijom na platformama uspostavilo u najkraćem mogućem roku. Stoga je Prirodni plin u dogovoru s velikim industrijskim potrošačima smanjio isporuke plina HEP-u, Rafineriji nafte Rijeka i Petrokemiji. To je učinjeno kako bi se osigurala nesmetana opskrba zaštićenih kupaca kao što su kućanstva, bolnice, škole, vrtići i ostale javne ustanove, priopćili su ranije iz Ine.

Također su bili istaknuli da je talijanski Eni nastavio s uobičajenim isporučivanjem plina Hrvatskoj u skladu s potpisanim trogodišnjim ugovorom o opskrbi te da Prirodni plin poduzima sve potrebne korake kako bi normalizirao opskrbu, uključujući daljnji uvoz dodatnih količina plina koji je i dogovoren kasnije poslijepodne. Zbog vala hladnoće u Hrvatskoj potrošnja plina je posljednjih dana povećana, a jučer je dosegnuta i rekordna dnevna potrošnja od 16,5 milijuna prostornih metara. Inače, Hrvatska godišnje troši oko tri milijarde prostornih metara prirodnog plina, a oko 65 posto potreba zadovoljava se iz domaćih izvora, dok se oko 35 posto potrebnih količina uvozi. (Hina/HT)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox