Indeks percepcije korupcije: Koju je ocjenu dobila Hrvatska?

Foto: Ilustracija

Transparency International Hrvatska predstavlja rezultate Indeksa percepcije korupcije (IPK) za 2012. godinu.

 Indeks percepcije korupcije objavljuje se od 1995. godine i postao je, kako ističe Amnesty International, moćno sredstvo podizanja svijesti o problemu korupcije na globalnoj razini te potiče vlasti na poboljšanje i borbu protiv korupcije u javnim institucijama.

 Hrvatska je prošle godine dobila ocjenu 4.0. To je bilo za desetinu boda manje nego godinu prije. U odnosu na regiju Hrvatska je po Indeksu percepcije korupcije bila iza Slovenije, koja je bila ocijenjena s 5,9, a ispred Bosne i Hercegovine s ocjenom 3,2.

 Smatra se da u zemljama s ocjenom 5 i višom korupcija ne ugrožava daljnji razvoj gospodarstva i društva u cjelini. S ocjenom ispod 5, suprotno od toga, ugrožava daljnji razvoj gospodarstva i uopće društva, piše hrt.hr.

 Indeks percepcije korupcije najstariji je alat za mjerenje korupcije u svijetu koji Transpardncy international objavljuje od 1995. Indeks se sastavlja na temelju istraživanja koja su provele strane nezavisne ustanove, a ocjene se kreću od 0 (potpuna korupcija) do 10 (bez korupcije). (sh)

 

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox