Industrijska zona bez struje, vode i plina

CMC je isključio struju, plin i vodu članicama C.I.O.S. grupe u sisačkoj Južnoj industrijskoj zoni, s radom su zato morale prekinuti četiri proizvođačke tvrtke sa 140 radnika.

Pritom se ističe da članice C.I.O.S. grupe nisu mogle prihvatiti nepovoljne uvjete isporuke energenata koje je ponudio CMC za 27 tvrtki u zoni, a to su privremeni ugovor, avansno plaćanje, pravna neizvjesnost zbog nepostojanja potrebnih dozvola i mogući raskid bez otkaznog roka. Zbog isključenja struju, plin i vodu s radom su prestale ljevaonica čelika Felis Produkti, talionica aluminija CIAL, reciklažni centar CE-ZA-R Centar za reciklažu i oporabitelj neopasnog otpada Depos, koje su se opskrbljivane strujom, plinom i vodom preko CMC-a.

Situacija s neriješenom opskrbom energentima, napominju, rezultat je neriješenih imovinsko pravnih odnosa vlasnika nekretnina i priključaka na energente koji datiraju iz 1991. kada je započelo odvajanje pojedinih pogona iz bivše Željezare Sisak. Iako su osnivane nove tvrtke nisu riješeni problemi oko prometnica, kanalizacije, opskrbe strujom, vodom i plinom. Distribuciju energenata obavljala je Željezara Sisak, nakon toga druge tvrtke te konačno CMC. Članice C.I.O.S. grupe naglašavaju kako žele postati direktni potrošači u odnosu na isporučitelje energenata HEP, Plinacro i Sisački vodovod.

Ističu kako je vrijeme da se razriješi, kako navode, netransparentan i nelegalan način obračuna potrošnje energenata kakav je do sada bio primjenjivan, te očekuju hitnu reakciju Vlade, županije i grada Siska. Naglašavaju kako četiri proizvođačke tvrtke zapošljavaju 140 radnika, proizvodnja je do daljnjeg obustavljena, a radnici su obaviješteni da ne dolaze na posao. Navode i da do konačnog dugoročnog rješenja ovog problema C.I.O.S. zaustavlja zapošljavanje dodatnih 30 zaposlenika koje je upravo bilo u tijeku. Napominju kako je neizvjesna i budućnost investicija C.I.O.S. grupe u Sisku, koje iznose 15 milijuna eura. Ako ta energetska kriza ne bude u kratkom roku riješena, moguće je potpuno zaustavljanje investicija i proizvodnje, što znači i mogući prekid radnog odnosa s radnicima uz poštivanje svih zakonskih okvira, priopćili su iz C.I.O.S. grupe. (Hina/HT)

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox