Industrogradnja radnicima duguje između tri i pet milijuna kuna

Stotinjak radnika Industrogradnje prosvjedovalo je ispred Industrogradnjina nebodera u Savskoj ulici tražeći isplatu zaostalih plaća i otpremnina u iznosu koji Sindikat graditeljstva Hrvatske procjenjuje između tri i pet milijuna kuna.

Prosvjednici su optužili Upravu Industrogradnje da ih konstantno vara najavama isplate novčanih potraživanja, a poslovodstvu zamjeraju i srozavanje nekadašnje perjanice hrvatskog građevinarstva na tvrtku sa samo stotinjak zaposlenih.

Predsjednik Sindikata graditeljstva Hrvatske Ivan Kovačević podsjetio je kako je Industrogradnja u zadnjih pet godina otpustila 2.100 radnika, istovremeno povećavajući vrijednost svojih nekretnina. Podsjetio je i na kaznenu prijavu sindikata protiv članova Uprave i direktora zbog uskraćivanja prava radnicima, koju je sud odbacio, te na prijedlog sindikata za pokretanje stečaja iz studenog prošle godine, koji stoji u ladicama Trgovačkog suda unatoč požurnicama.

Žrtve Zakona o trgovačkim društvima

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel smatra da su radnici Industrogradnje, kao i mnogi drugi hrvatski radnici, žrtve Zakona o trgovačkim društvima koji omogućuje izdvajanje imovine poduzeća u posebno društvo, a ostanak radnika u poduzećima bez imovine. Tada se nad tom tvrtkom otvara stečaj i ona uglavnom propada, a radnici ne mogu naplatiti svoj rad, kaže Novosel. Takav Zakon zbog interesa političkih moćnika nije mijenjan 17 godina, pa je krajnje vrijeme da se onemoguće makinacije imovinom poduzeća, smatra Novosel. (Hina/jk)

 

 

Foto: Boris Scitar/PIXSELL

 

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox