Inicijativa za odgovor na krizu EIT-a dodijelila je 60 milijuna EUR za 207 potpuno novih inovacija i poslovnih poduhvata

Kao dio napora EU-a za suzbijanje pandemije bolesti COVID-19, Europski institut za inovacije i tehnologiju s ponosom objavljuje rezultate EIT-ove inicijative za odgovor na krizu: 60 milijuna EUR dodijeljeno je za 207 inovacijskih projekata i poslovnih poduhvata iz 32 zemlje.


Kao dio ‘paketa projekata kao odgovor na pandemiju’, 62 nova inovacijska projekta koja okupljaju 212 partnera iz 25 zemalja razvijaju rješenja koja se izravno nose s izazovima povezanim s bolešću COVID-19. Instrument za podršku poslovnim poduhvatima“ podupire 145 novoosnovanih poduzeća, poduzeća koja povećavaju opseg poslovanja te malih i srednjih poduzeća iz 23 zemlje koje su bile pod velikim utjecajem krize izazvane bolešću COVID-19.

Mariya Gabriel, europska povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade, koja je odgovorna za EIT, izjavila je: „60 milijuna EUR koje je osigurala Inicijativa za odgovor na krizu EIT-a dio je sveobuhvatnog odgovora EU-a na krizu izazvanu pandemijom bolesti COVID-19, uključujući značajnu potporu inovacijama. Zahvaljujući EIT-u, 62 inovacijska projekta i 145 poduzetnika dobili su potporu koja im je potrebna kako bi pridonijeli konkretnim proizvodima i uslugama u borbi s pandemijom. Njihovi projekti primjenjuju brza rješenja, opremajući nas novim tehnologijama koje nam pomažu u borbi protiv virusa i spašavanju života. Učinkovita mobilizacija zajednice EIT-a dragocjen je doprinos naporima Europe da prevlada ovu pandemiju.”

Odabrane inovacije pružaju neposredna rješenja u ključnim područjima fokusa EIT-a, od zdravlja i digitalizacije do hrane i urbane mobilnosti, kako bi se odgovorilo na široki spektar izazova koje kriza predstavlja. Podržanih 207 projekata i poslovnih poduhvata uključuju učinkovita rješenja kao što su biotehnologija i dijagnostika, koja koriste 3D prototipove za rekonfiguraciju zagušenih dijelova grada i prostora suradnje, podržavajući poremećaje u lancu opskrbe hranom i rješenja za smanjenje onečišćenja u zraku. Više informacija o odabranim projektima i poslovnim poduhvatima koji nude inovativna rješenja možete pronaći ovdje.

Gioia Ghezzi, Predsjednica Upravnog odbora EIT-a, izjavila je: „Oduševljena sam odgovorom na poziv EIT-a na djelovanje: inovacije će igrati ključnu ulogu na europskom putu oporavka, a naši su inovatori ujedinjeni u svojoj viziji jače i održive Europe. Ponosna sam kad vidim rezultate EIT-ove inicijative za odgovor na krizu: na primjer, „Digitalni kontrolni centar“ odjela EIT-a za zdravlje u Španjolskoj zabilježio je smanjenje stope smrtnosti od pedeset posto među pacijentima s bolešću COVID-19 zahvaljujući upotrebi njihovog razvijenog alata umjetne inteligencije. Moramo nastaviti s inovacijama, osiguravajući da ovo vodi Europu na putu prema otpornijem društvu.”

Kroz brzu mobilizaciju zajednice EIT-a, EIT donosi kratkoročne inovacijske projekte, istodobno pokrećući dugoročna ulaganja u oporavak Europe pomažući u osiguravanju kritičnog financiranja za novoosnovana poduzeća, poduzeća koja povećavaju opseg svog poslovanja te mala i srednja poduzeća koja imaju značajne poteškoće, uključujući gubitak kapitala i kupaca.

Tom Sam, direktor tvrtke Affix Labs i primatelj EIT-ovog instrumenta za podršku poslovnim poduhvatima 'RawMaterials', izavio je: „Podrška EIT-ove inicijative za odgovor na krizu u iznosu od 200 000 EUR ključna je kako bismo osigurali da svojim inicijativama ostanemo na dobrom putu. Naš proizvod, Si-Quat, antimikrobni površinski premaz razvijen za ubijanje virusa i koji je dokazano učinkovit protiv koronavirusa, sada se lansira na nova tržišta širom svijeta zahvaljujući ovom ključnom financiranju. Cilj nam je globalno predstaviti Si-Quat kako bismo pomogli zajednicama da se ponovo otvore na siguran i sanitarni način, a zahvaljujući EIT-ovoj inicijativi za odgovor na krizu ubrzavamo proizvodnju i razvoj raznih fleksibilnih rješenja.”

Korištenjem mehanizma za brzi odgovor, sve aktivnosti EIT-a za odgovor na krizu bit će dovršene do kraja 2020. godine kako bi pomogle Europi da se oporavi. PS/SŠ

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox