Inicijativa za osiguranje kunskih depozita u 100-postotnom iznosu

Savez udruga za zaštitu potrošača Hrvatske uputio je Vladi inicijativu za osiguranje oročenih kunskih depozita u kreditnim institucijama u stopostotnom iznosu.

U pismu upućenom mandataru nove Vlade Zoranu Milanoviću Savez predlaže Vladi da razmotri mogućnost koju joj daje članak 4. stavak 3. Zakona o osiguranju depozita i donese uredbu kojom će se utvrditi da Agencija za osiguranje depozita, osim što osigurava depozite građana u stopostotnom iznosu do 400.000 kuna, ubuduće osigurava oročene kunske depozite građana u stopostotnom iznosu.

Stopostotna sigurnost

Hrvatska nacionalna valuta je kuna i svi zajedno bi trebali poduzeti sve što je u našoj moći da ona i u stvarnom životu zauzme mjesto koje joj pripada, kaže se u pismu.

Provedbom prijedloga osigurava se građanima potpuna sigurnost oročenih depozita u kunama, što s jedne strane dovodi do povećanja troškova osiguranja, ali s druge strane snažno potiče građane da sva svoja novčana sredstva deponiraju u banke i oroče ih u kunama.

Savez udruga za zaštitu potrošača vjeruje da bi se štediše odrekle dijela kamate u korist stopostotne sigurnosti oročenih kunskih depozita, pogotovo što bi se na taj način uklonila dodatna opterećenja koje donosi "skrivanje" novca u kući. (Hina/jk)

 

 

 


 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox