Inovacijama do veće konkurentnosti

Hrvatskom gospodarstvu potrebne su strukturalne promjene u strateškoj orijentaciji prema međunarodnim tržištima, državna struktura treba u većoj mjeri poticati okruženje koje omogućuje inovacije, a potrebno je također povezati platforme znanstveno-istraživačkih institucija i malih i srednje velikih poduzeća, istaknuto je na današnjoj konferenciji o internacionalizaciji poslovanja i inovacija u organizaciji Hrvatske gospodarske komore (HGK) i Poslovno-inovacijskog centra BICRO.

Cilj konferencije, kako je rečeno, je potaknuti hrvatske tvrtke na aktivno djelovanje u pravcu internacionalizacije poslovanja te usmjeravanja prema inovativnom razmišljanju i poslovanju.

Hrvatska je u području istraživanja i razvoja već sada spremna koristiti strukturne fondove, kazao je direktor BICRO-a Dalibor Marijanović.

Prije pet godina krenulo se u reforme u ovom području, dobivene su sve potrebne dozvole, kontinuirano se radi na edukaciji ljudi, stvorena je mreža poslovnih, tehnoloških i financijskih stručnjaka.

Više od 1.500 poduzetnika financirano je s više od 180 milijuna kuna, a kroz programe BICRO-a podiže se svijest o kreiranju projekta iz ideje, kreiranju proizvoda iz projekta te podizanju tvrtke na osnovu proizvoda, kazao je.

Marijanović smatra kako će iduća godina biti ključna u području istraživanja i razvoja, odnosno pripremu projekata za financiranje iz strukturnih fondova EU.

Internacionalizacija i inovacije

Potpredsjednica HGK za gospodarstvo, europske integracije i pitanja EU Vesna Trnokop-Tanta je istaknula nužnost povećanja internacionalizacije i inovacija jer je to glavni preduvjet za konkurentno gospodarstvo.

Nove i poboljšane tehnologije, proizvodi i usluge pretpostavka su opstanka na tržištu, a i jedan od glavnih preduvjeta u internacionalizaciji poslovanja, kazala je.

Navela je i podatak da 52 posto poduzeća u EU 27 inovira, no samo 11 posto ih surađuje sa stranim partnerima.

Državna tajnica za poduzetništvo u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva Tihana Kraljić kazala je kako ministarstvo sustavno potiče rast i razvoj subjekata malog gospodarstva, kako je ove godine iskorišteno svih 326 milijuna kuna namijenjenih poticanju razvoja malog i srednjeg poduzetništva pri čemu je najveći dio potpora bio za jačanje konkurentnosti. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox