Inozemni prevaranti hrvatskim tvrtkama šalju lažne ugovore i naplaćuju 1.000 eura

Deseci poduzetnika, javnih poduzeća, ustanova i udruga u Hrvatskoj posljednjih mjeseci na meti su inozemnih prevaranata koji im žele naplatiti uvrštavanje u tobožnje reklamne registre, doznaje tportal.

Prevaranti ljude namamljuju na nehotično potpisivanje ugovora, uz previsoke cijene. Bio je to slučaj i kod ravnatelja Osnovne škole Antunovac koji je u kolovozu poštom primio dopis tvrtke TVV Tele Verzeichnis Verlag GmbH iz Hamburga u kojem mole da provjeri podatke o ustanovi i papir vrati potpisan i pečatiran.

European Union web register Croatia, Republika Hrvatska – naslov je formulara, a ispod osnovni podaci o djelatnosti i nazivu škole. Moli se ravnatelja da unese kontakt podatke, svoje ime i tri ključne riječi, radi lakšeg pretraživanja baze podataka.

Kada je dopis jednom potpisan i pečatiran, iz iste tvrtke ubrzo stiže i račun sa iznosom od 873 eura. Navodi se da je, u ovom slučaju, ravnatelj potpisom i pečatom sam zatražio uslugu i to, ni više ni manje, nego n atri godine.

Doista, na adresi www.web-register-croatia.com već je na tisuće tvrtki iz svih hrvatskih mjesta. Nakon potvrde točnosti podataka ime tvrtke grafički se obrađuje i uokviruje, a na Google Mapsu označava lokacija. Napisan je i kontakt ureda tvrtke u Hamburgu u kojem sjedi izvjesna Petra Stein, izvršna direktorica.

Trik poznat u njemačkom pravnom sustavu

Razmijenili smo informacije s njemačkim pravnicima i saznali da su mutni poslovi tvrtke TVV Tele Verzeichnis Verlag GmbH već dosta poznati. Služe se trikom poznatim u njemačkom pravnom sustavu, kaže ravnatelj, inače profesor njemačkog jezika i povijesti.

Pregledao je spornu web stranicu i utvrdio da je velik broj tvrtki uokviren uz potpune kontakt podatke. Napisao im je okružno pismo savjetujući otpor ovako lukavom otimanju novca.

Na tportalov upit u MUP-u kažu da su upoznati s djelovanjem ove tvrtke, i to u razdoblju od 2008. do 2011. te da je oštećeno više trgovačkih društava. 'Tvrtke koje nisu prihvatile ponuđenu uslugu, nisu ispunile niti ovjerile spomenuti obrazac, pa zato nisu ni oštećene', upozoravaju u MUP-u na oprez.

U policiji dodaju da su u tijeku ''provjere radi utvrđivanja činjeničnog stanja, kao i provjere putem nadležnog ureda Interpola.'' (jh)

 

 

 

Izvor: www.tportal.hr
Foto: screenshot

 

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox