Inspektorat: HAC pri zapošljavanju u Vrgorcu prekršio zakon

Inspekcijskim nalazom natječaja za zapošljavanje u Hrvatskim autocestama (HAC) utvrđeno je da ugovori o radu sklopljeni s deset radnika za radno mjesto blagajnika na naplati cestarine u Vrgorcu nemaju pravnog učinka, izvijestili su danas iz Državnog inspektorata, iz kojeg najavljuju da će protiv HAC-a i odgovorne osobe prekršajnom sudu podnijeti optužni prijedlog.

 

Riječ je o natječaju koji je HAC bez obrazloženja jučer poništio na zahtjev premijerke Jadranke Kosor, koja je to tražila zbog "rasprava u javnosti i nezadovoljstva dijela kandidata za zapošljavanje".

 

10. kolovoza započeo nadzor o nezakonitom zapošljavanju

Državni inspektorat priopćio je da su inspektori rada 10. kolovoza počeli nadzor o mogućemu nezakonitom zapošljavanju, pregledali natječajnu i drugu dokumentaciju te zaprimili i razmotrili 11 zahtjeva za inspekciju od nezadovoljnih kandidata, među kojima i osmorice na koje se odnosi Zakon o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji (ZPHB).

Inspektori su utvrdili da su se na natječaj javila 342 kandidata, a povjerenstvo za provedbu natječaja predložilo je upravi HAC-a zapošljavanje deset kandidata koji su ispunjavali uvjete i imali prednost pri zapošljavanju na temelju Zakona o pravima hrvatskih branitelja. No, odlukom predsjednika uprave Stjepka Bobana, HAC je 25. srpnja sklopio ugovore o radu na neodređeno vrijeme s tri kandidata koji imaju status osoba iz ZPHB-a, ali i sa sedam kandidata koji ispunjavaju natječajne uvjete, ali nemaju status osoba iz ZPHB-a.

Također je utvrđeno da jedan kandidat na temelju redoslijeda osoba koje ostvaruju prava prednosti pri zapošljavanju pod jednakim uvjetima iz ZPHB-a ostvaruje prednost pri zapošljavanju u odnosu prema svim kandidatima s kojima je HAC sklopio ugovore o radu jer ima status nezaposlenoga ratnog vojnog invalida. (Hina/dk)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox