Institucija koju je pregazilo vrijeme: Koja je uloga Zavoda za zapošljavanje?

Nezaposleni koji na internetskim forumima razmjenjuju svoja iskustva u potrazi za poslom, ističu da su bolja iskustva u traženju posla imali s portalima za oglašavanje poslova, nego sa Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, piše Vjesnik.

U jednoj od internetskih rasprava nezaposleni kažu kako preko Hrvatskog zavoda za zapošljavanje nekoliko mjeseci nisu dobili uputnicu za razgovor s poslodavcem. Da je ovo samo jedan od primjera, pokazuje slučaj dvoje nezaposlenih koji su ovih dana po prvi put u pet odnosno sedam godina dobili uputnicu da se jave za posao i to na javnim radovima, dok jedna žena u tri godine koliko je na evidenciji Zavoda nije dobila uputnicu za posao.

Postavlja se opravdano pitanje koja je onda uloga Zavoda za zapošljavanje i je riječ o instituciji koju je pregazilo vrijeme?

"Jedan od najboljih Zavoda"

Savjetnica u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava Sanja Crnković-Pozaić, inače i nekadašnja ravnateljica Zavoda kaže da nije vrijeme da propitujemo način rada Zavoda te da je HZZ jedan od najboljih u usporedbi sa sličnima u drugim zemljama.

Činjenica je da je to jedan od najboljih Zavoda u usporedbi sa sličnima u drugim zemljama. Nigdje prosjek zapošljavanja preko državnih institucija nije visok, u većini zemalja to nije više od četvrtine onih koji se prijave u evidenciju, s tim da su i kod nas stvari različite - u manjim podružnicama imate viši prosjek, pa tako vjerojatno ima podružnica koje uspiju zaposliti i do 70 posto onih koji se prijave na evidenciju, dok je u Zagrebu, na primjer, taj prosjek puno manji, što utječe i na konačnu ocjenu, kaže. Dodaje da usporedba s privatnim agencijama za zapošljavanje i portalima - nije poštena, kaže Crnković-Pozaić.

Ministar rada Mirando Mrsić smatra da su potrebne promjene u radu Zavoda za zapošljavanje kako bi se poslovanje diglo na višu operativnu razinu, odnosno kako bi imali više savjetnika koji bi izravno radili s nezaposlenima. Trenutačni omjer je jedan savjetnik na 800 nezaposlenih osoba, a ideal bi bio jedan savjetnik na 300 nezaposlenih, no to još neke vrijeme neće biti moguće. (jk)

 

Izvor: www.vjesnik.hr
Foto:Petar Glebov/PIXSELL

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox