Iran nabavio rakete koje dosežu većinu gradova zapadne Europe

Iran je nabavio niz sofisticiranih balističkih projektila iz Sjeverne Koreje tipa BM-25, koji s dometom od 2400 km mogu doseći većinu gradova zapadne Europe, po jednoj od tajnih diplomatskih depeša koje je u ponedjeljak objavila web stranica WikiLeaks. Riječ je ofenzivnoj vojnoj sposobnosti Irana, o kojoj SAD nije ranije govorio.

Iran je nabavio 19 projektila BM-25, koji su razvijeni na temelju ruskog modela R-27, svojedobno razmještenog na ruskim podmornicama, koji je dizajniran za nošenje nuklearnih bojevih glava.
Sjevernokorejski model također može nositi nuklearne bojne glave, navodi se u dokumentu, iako se ne vjeruje da je Iran unaprijedio program atomskog oružja toliko da može izraditi dovoljno malu bojevu glavu da stane na vrh rakete.
The New York Times piše da su informacije o raketi otkrivene u tajnoj depeši od 24. veljače ove godine, koja daje sažetak sastanka između američkih i ruskih dužnosnika.

Američko izaslanstvo na sastanku je predvodio Vann H. Van Diepen, dužnosnik odjela State Departmenta za neširenje nuklearnog oružja, koji je kao nacionalni obavještajni časnik 2007. igrao presudnu ulogu u procjeni iranskih nuklearnih kapaciteta, navodi NY Times.

Prije objave depeše na web stranici Wikileaks, većina stručnjaka je vjerovala da najveći iranski balistički projektil ima domet oko 1900 km, što je dovoljno za gađanje Izraela, većine arapskih gradova i Turske.
Američki dužnosnici vjeruju da je Pjongjang prvi puta predstavio BM-25 tijekom vojne parade 2007., a razvoj rakete počeo je ranih 2000-ih godina. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox