IRB: Podržavamo Zakon o znanosti, ali...

Znanstveno vijeće Instituta Ruđer Bošković (ZV IRB) na izvanrednoj je sjednici razmatralo prijedloge zakona koji reguliraju područje znanosti i visokog obrazovanja, a koje je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa uputilo na javnu raspravu, priopćeno je iz IRB-a.

 

Posebnu pažnju posvetilo je prijedlogu Zakona o znanosti, a nakon provedene rasprave zaključeno je kako Znanstveno vijeće IRB-a podržava ključne smjernice prijedloga Zakona o znanosti. Ponuđena zakonska rješenja predstavljaju dobar i suvremen temelj za unaprjeđenje sustava znanstvene djelatnosti Republike Hrvatske i na tragu su pozitivnih rješenja koja su aktualna u razvijenim zemljama Europske unije - navodi u priopćenju predsjednik ZV IRB-a dr. Nevenko Bilić i ravnateljica Instituta dr. Danica Ramljak.

Pri tome kao najvažnije ističu: Sustav temeljen na jasnoj ulozi četiri ključna nacionalna tijela (MZOŠ, Nacionalno vijeće za znanosti i tehnologiju, Hrvatska zaklada za znanost i Agencija za znanosti i visoko obrazovanje); Programski ugovor kao temelj financiranja i autonomnog funkcioniranja znanstvenih ustanova, a koji je i nužan preduvjet za već započeto restrukturiranje IRB-a; Kategorizaciju javnih instituta temeljenu na znanstvenoj izvrsnosti; Dokidanje obaveznog napredovanja na znanstvenim radnim mjestima uz uvođenje periodičnih izvještaja o radu; zadržavanje minimalnih nacionalnih kriterija za izbor na radna mjesta, uz mogućnost da ustanove mogu uvesti dodatne kriterije izvrsnosti; primanje postdoktoranata javnim natječajem; Mogućnost osnivanja zajedničkih doktorskih studija temeljenih na ravnopravnom partnerstvu javnih instituta i sveučilišta.

Istodobno, navodi se u priopćenju: Znanstveno vijeće Instituta Ruđer Bošković ima primjedbe na predloženi tekst i jasno konstatira da postojeći prijedlog Zakona o znanosti nije prihvatljiv bez odgovarajućih poboljšanja. Pri tome navodimo najvažnije primjedbe i prijedloge ZV IRB-a:

Potrebno je bolje uravnotežiti uloge i ovlasti Upravnog vijeća, Znanstvenog vijeća i ravnatelja javnih znanstvenih instituta, s naglaskom na veću ulogu znanstvenog vijeće (primjerice: znanstvena vijeća trebaju zadržati ključnu ulogu u stručnim pitanjima, te imati mogućnost davanja mišljenja o prijedlogu statuta, vjerodostojnosti kandidata za ravnatelja i kvaliteti njihovih programa, te periodičnm izvještajima o radu znanstvenika; Pri definiranju misije javnih znanstvenih instituta potrebno je jasnije naglasiti temeljna znanstvena istraživanja kao osnovni element misije pojedinih javnih instituta; Kategorizacija znanstvene izvrsnosti treba se odnositi i periodički provoditi za sve znanstvene ustanove u Hrvatskoj, ne samo za javne institute; Zapošljavanje postdoktoranata javnim natječajem treba zadržati, ali iz teksta prijedloga zakona ukloniti formalno nepotrebno favoriziranje zapošljavanja osoba koje su obavile postdoktorsko usavršavanje; Maksimalno trajanje javnih natječaja za zapošljavanja na znanstvena radna mjesta (120 dana) treba se produžiti sukladno europskoj praksi (primjerice na 6 do 8 mjeseci) za ustanove koje u okviru postupka provode međunarodnu recenziju kandidata kao temeljni kriterij izvrsnosti.

Zaključno, Znanstveno vijeće Instituta Ruđer Bošković predlaže da se u okviru započetog postupka nastavi rad na poboljšanju postojećih zakonskih prijedloga te smatra da je za punu potporu ovom prijedlogu svakako potrebno tijekom saborske procedure uvažiti primjedbe ZV IRB-a. U tu svrhu poziva se ministar Radovan Fuchs na tematsku sjednicu Znanstvenog vijeća IRB-a, na kojoj bi se kvalitetno raspravile ove inicijative - stoji u priopćenju predsjednika ZV IRB-a i dr. Nevenka Bilića i ravnateljice IRB-a dr. Danice Ramljak. (Hina/MJ)

 

Foto: PIXSELL

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox