Irci žele obnovu političkog sustava i kraj kulture veza i poznanstava

Irska ekonomska kriza potaknula je pozive na obnovu političkog sustava i dokončanje kulture veza i poznanstava koja je pospješila razoran slom, a zbog kojega je Dublin bio prisiljen na pregovore s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i EU-om za financijski spas zemlje.

U svojoj knjizi "Enough is Enough: How to Build a New Republic", irski novinar Fintan O'Toole je rekao da Irska ne može izaći iz sadašnje krize a da ne prekine vezu između velikih poslovnih kuća i politike.

Nije bilo pokušaja bavljenja otrovnom prirodom isprepletenosti politike i bankarstva, niti se to priznalo, pa stoga nisu poduzeti potezi da se uništi ta politička kultura koje je dovela do sloma, kazao je.

Irska je u srijedu objavila drakonske mjere štednje kojima bi se astronomski manjak u proračunu trebao smanjiti deset puta. To je uvjet za sveobuhvatni plan spašavanja Europske unije i Međunarodnoga monetarnog fonda (MMF) koji se trenutačno priprema, a trebao bi se kretati oko 85 milijarda eura.

Vlada je najavila mjere štednje u iduće četiri godine vrijedne 15 milijarda eura koje će obuhvaćati 10 milijarda eura proračunske uštede i 5 milijarda dodatnih prihoda koji će se namaknuti povećanjem poreza.

Pregovori o međunarodnom planu pomoći Irskoj trebaju se dovršiti do konca studenoga. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox