Istraga OLAF-a dovela do otkrića 23,6 milijuna eura navodnih prijevara

Istraga OLAF-a o navodnoj prijevari koja uključuje dva projekta financirana od EU za širokopojasne mreže pokrenule su nacionalne istrage kao i sudske procedure u Mađarskoj. Godine 2018. Europski ured za borbu protiv prijevara (OLAF) završio je istragu o navodnim prijevarama koja uključuje dva projekta za širokopojasne mreže, koje je sufinancirala EU putem Europskog fonda za regionalni razvoj (ERDF). OLAF je preporučio povrat od preko 1,2 milijarde mađarskih forinti (otprilike 3,6 milijuna eura) i izdao, a sudska je preporuka mađarskim vlastima za pokretanje kaznenog postupka.

OLAF-ova istraga utvrdila je da su korisnici dostavljali precijenjene fakture kako bi dobili najveći mogući iznos financiranja, a zapravo su implementirali projekte uz najnižu moguću cijenu korištenjem nekoliko razina podizvođača. Većina novca dobiven tim preplatama zatim je prebačen bankarskim prijenosom, uključujući prekogranične, da bi se konačno vratio jednom od početnih korisnika.

Na temelju OLAF-ove preporuke, mađarske su vlasti pokrenule veliku akciju kriminalističkog istraživanja koje je na kraju obuhvatilo 19 projekata. Istrage su otkrile, a sofisticirana kriminalna organizacija je sada optužena za prijevaru protiv EU. U ožujku 2022., Županijsko tužiteljstvo Bács-Kiskun podnijelo je optužnicu protiv navodnih članova organizacije. Prema optužnici, ukupni financijski gubitak nacionalnog proračuna i proračuna EU iznosio je 8,7 milijardi forinti (oko 23,6 milijuna eura). Imovina i automobili koji pripadaju optuženima i uključenim tvrtkama su zaplijenjeni.

Glavni direktor OLAF-a Ville Itälä rekao je:

Lažne ili kreativne fakture jedan su od trikova koje se često otkrivaju u slučajevima prijevare. Prevaranti često pokušavaju prikriti svoje tragove složenim, prekograničnim financijskim transferima. OLAF-ovi istražitelji su ovdje odradili jako dobar posao rekonstrukcije sheme i praćenje novca. Ponosan sam na njihov rad i zadovoljan sam što su naše preporuke pokrenule istrage i kazneni postupak mađarske vlasti. 

(ps/sm)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox