ISTRAŽIVANJE: Čak polovina Hrvata boji se da će izgubiti posao

Građani Hrvatske pokazali su se najaktivnijima u traženju posla u konkurenciji nezaposlenih iz Srbije i Bosne i Hercegovine.Jave se na više od 100 oglasa prije nego što nađu posao, dok ispitanici iz Srbije i BiH uglavnom odustaju nakon 30 oglasa.

Upornost je i razlog zašto je većina ispitanih iz Hrvatske nezaposlena samo mjesec dana, a očekuju da će posao naći u roku od tri mjeseca.

I nisu skloni volontiranju dulje od mjesec dana čak i ako postoji mogućnust stalnog radnog odnosa.

Pokazatelji su to istraživanja koje je proveo portal Mojposao.net. Uključuje 1600 ispitanika iz Hrvatske, BiH i Srbije, pri čemu je među anketiranima u Hrvatskoj 42 posto nezaposlenih.

Rezultati su pokazali da su zaposlenici u Hrvatskoj jako zabrinuti za budućnost. Naime, čak ih se polovica boji da će izgubiti posao, a u 42 posto tvrtki u kojima rade krizi se pokušalo odgovoriti rezanjem plaća.

Menadžeri u Srbiji razmišljaju potpuno drugačije. Samo petina smanjila je svojim zaposlenicima plaće, ali su zato podijelili više otkaza.

Zato u Srbiji oni koji rade imaju puno više optimizma u ono što im budućnost nosi.

Tako gotovo svaki treći ispitanik očekuje povišicu u iduoj godini.

S druge strane, Hrvati u većini ne vjeruju u mogućnost povišice, dok u BiH desetina zaposlenika o tome i ne razmišlja.

Inače građani BiH imaju iste bojazni kao i hrvatski kolege o gubitku posla i žele ga mijenjati samo ako na to budu prisiljeni.

Zbog krize je petina ispitanih stala bez posla, a gotovo petina nezaposlenih ne radi dulje od dvije godine.

Nezaposleni više ne biraju - čak 62 posto ispitanih iz cijele regije radilo bi bilo što.

Zanimljivo, nezaposleni u sve tri zemlje misle da je imati vezu još uvijek presudno za zaposlenje, piše jutarnji.hr. (sh)

 

Foto:Petar Glebov/PIXSELL

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox