ISTRAŽIVANJE: Evo što vam je potrebno za posao u inozemstvu

Foto: Shutterstock

Prema istraživanju portala Moj Posao polovica oglasa za inozemstvo odnosila se na zemlje Europske Unije (49%) i to najvećim dijelom za Njemačku i Austriju.

Izvan Europske unije najviše je oglasa bilo za Ujedinjene Arapske Emirate. Tako je u 2012. objavljeno 300 natječaja za radna mjesta u inozemstvu, što je smanjenje od 2% u odnosu na 2011. godinu.  U većina oglasa se nudi stalni radni odnos, piše MojPosao

Najtraženija zanimanja u inozemstvu u 2012. bila su: hotelsko osoblje, programeri i vozači. Ovisno o kategorijama zanimanja, najviše oglasa za inozemstvo zabilježeno je u:

IT i telekomunikacije - 20%

Strojarstvo i brodogradnja - 15%

Graditeljstvo i geodezija - 14%

S obzirom na vrstu zaposlenja, u 69% oglasa tražili su se djelatnici za stalni radni odnos, dok se 47% oglasa odnosilo na određeno razdoblje zaposlenja. Honorarni djelatnici bili su traženi u svega 3% oglasa za inozemstvo. *Poslodavci su mogli označiti više vrsta zaposlenja za jedno radno mjesto

Najvažniji kriterij: Poznavanje engleskog jezika

U gotovo polovici oglasa (48%) tražilo se relevantno radno iskustvo, pri čemu se prosječno tražilo čak 4 godine i 9 mjeseci iskustva što je za dvije godine više nego što poslodavci obično traže (2 godine i 8 mjeseci radnog iskustva).

Za zaposlenje u inozemstvu, u polovici oglasa (50%) uvjet je bila visoka stručna sprema. Kandidate s višom stručnom spremom tražilo se u 21% oglasa, a sa srednjom u 20% oglasa. Stručna sprema nije bitna u 27% oglasa s lokacijom rada u inozemstvu. Što se tiče poznavanja stranih jezika, u čak 73% oglasa tražilo se poznavanje nekog stranog jezika. U 59% tražilo se napredno poznavanje engleskog jezika, a u još 19% tražilo se profesionalno znanje engleskog jezika. Napredno poznavanje njemačkog tražilo u 25% oglasa, a osnovno poznavanje u 6%. (PS/HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox