Istraživanje Hendala o stavovima građana u vremenu epidemije

Strah građana od zaraze COVID-19 na istoj je razini kao u siječnju.


Nakon najvišeg straha od zaraze zabilježenog u studenom, te pada u prosincu, zabrinutost zbog zaraze u veljači ostaje na istoj razini kao i u siječnju (od 48% u studenom, 43% u prosincu, na 31% u siječnju i veljači).

Nakon blagog porasta zadovoljstva radom Vlade i mjerodavnih službi u borbi protiv suzbijanja epidemije COVID-19 u siječnju, u veljači bilježimo daljnje blago povećanje zadovoljstva.

Nakon najnižeg zadovoljstva radom Vlade i mjerodavnih službi u borbi protiv suzbijanja epidemije COVID-19 u studenom, nakon siječnja bilježimo blago povećanje zadovoljstva: 2,78 u veljači naspram 2,68 u siječnju (te 2,50 u prosincu, 2,44 u studenom, 2,64 u listopadu, 2,79 u rujnu).

Raste povjerenje u cjepiva protiv COVID-19 te se sve više građana namjerava cijepiti.

Značajno se povećava udio građana koji imaju povjerenja u nova cjepiva: u siječnju bilježimo 27% građana koji vjeruju novim cjepivima, dok u veljači taj udio iznosi 39%. Raste i namjera cijepljenja: u siječnju je ona iznosila 34%, a u veljači 43%.
 

14% građana koji su prije epidemije bili zaposleni navodi kako je upravo zbog epidemije izgubilo posao, a svaki peti trenutno zaposleni građanin navodi kako im je uslijed epidemije smanjena plaća.

14% građana koji su prije epidemije bili zaposleni navodi kako je upravo zbog epidemije izgubilo posao- najviše onih koji su bili zaposleni u turizmu i ugostiteljstvu. 27% trenutno zaposlenih navodi kako im je uslijed epidemije COVID-19 smanjen obim posla, a svaki drugi navodi kako je radio i od kuće. Četvrtini zaposlenih poslodavac i danas omogućuje da radi od kuće.
Svaki peti zaposleni navodi kako im je zbog epidemije smanjena plaća i to u prosjeku za 21%. Čak 83% zaposlenih kojima je plaća smanjena navodi kako im je plaća i do danas ostala smanjena. Ipak, nekim zaposlenima plaća je uslijed epidemije i porasla i to kod 19% njih. U prosjeku im je plaća narasla za 7,5%.

Istraživanje je provedeno na nacionalno reprezentativnom uzorku od 400 građana Republike Hrvatske sredinom veljače 2021. PS/SŠ

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox