ISTRAŽIVANJE: Hrvati vjeruju Jani, Cedeviti, Zvijezdi, Krašu, Francku...

Nagradu "Trusted Brands 2012.", koju u Hrvatskoj šesti put organizira časopis Reader's Digest, u kategoriji 35 proizvoda i usluga dobilo je 18 domaćih i 13 stranih brandova, objavljeno je na konferenciji za novinare tog časopisa.

Primarni fokus istraživanja je identificiranje brendova, svakodnevnih proizvoda i usluga kojima potrošači najviše vjeruju, kazao je glavni urednik časopisa Goran Miletić.

Istraživanjem koje je u rujnu i listopadu lani provedeno u Hrvatskoj bilo je obuhvaćeno nasumično izabranih 8.700 pretplatnika časopisa (odazvalo ih se 1.105), a u Europi je u istraživanju sudjelovalo 27.469 ispitanika u 15 zemalja.

Povjerenje u domaće brendove

U kategorijama od mliječnih proizvoda i osiguravateljskih poduzeća do kava, čokolada i voda ili piva pobjednici su Dukat, Croatia osiguranje, Franck, Kraš, Kutjevo, Cedevita, Zvijezda u kategoriji maslinovo ulje, Jana u kategoriji voda, Pliva u kategoriji sredstava protiv prehlade, a Belupov Neofen u kategoriji sredstava za ublažavanje bolova.

Od stranih brendova građani Hrvatske najviše vjeruju Nivei, Opelu, Gorenju, Nokii, Lesnini itd.

Pobjednički brendovi

Među pobjedničkim brandovima neki su pobjednici istraživanja već šesti put - čak osam domaćih brandova kao što su Dukat, Franck, Konzum, Ina, Croatia osiguranje, Generalturist, Kraš, Cedevita, istaknuto je.

Uz ocjenjivanje brendova i europski i hrvatski pretplatnici Reader's Digesta u istraživanju su iskazivali i povjerenje institucijama, zanimanjima, odnosu robnih marki prema okolišu te povjerenje u EU.

Hrvati vjeruju u brak, ali ne i u Vladu

I u Hrvatskoj i u Europi najveće je povjerenje u instituciju braka (u Hrvatskoj 74 posto) te u televiziju i radio (56 posto u Hrvatskoj).

Slijedi internet kojemu u Hrvatskoj vjeruje 50 posto ispitanika, "čuvarima okoliša" vjeruje 51 posto ispitanika, u euro vjeruje njih 38 posto, u novine 38 posto, a u crkvu 39 posto. Građani Hrvatske najmanje vjeruju vladi (81 posto ispitanika) te pravnom sustavu (70 posto). Među zanimanjima najviše se u Europi i Hrvatskoj vjeruje vatrogascima, pilotima, medicinskim sestrama i doktorima, a najmanje političarima, nogometašima te prodavačima automobila.  (Hina/jk)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox