Istraživanje Kvake: Problemi s kojima se suočavaju hrvatski građani

Građane Hrvatske, usprkos pandemiji korona virusa, i porastu nezaposlenosti u zemlji, ipak najviše zabrinjava korupcija u gospodarstvu i politici (njih 48%).


Nešto više od jedne trećine (35%) ipak najviše zabrinjava korona virus, dok isti postotak muči i nezaposlenost. Nezaposlenost nije, poput korone, problem novijeg datuma, on je prisutan već dulje vrijeme i izaziva veliku zabrinutost među hrvatskom populacijom. Međutim, s obzirom na ostale čimbenike koji posredno ili neposredno utječu na nezaposlenost, primjećuju se oscilacije u stupnju zabrinutosti u posljednjih nekoliko godina: najveća je bila 2018. kada je čak 43% građana nezaposlenost percipiralo kao najveći problem, 2019.-e je zabrinutost pala za čak 10% ( izvor: Eurobarometer 2018/2019 ), da bi se opet u 2020 primijetio lagani trend rasta brige u pogledu nezaposlenosti.

Međutim, među građanima Hrvatske postoje razlike s obzirom na percepciju trenutnih problem u zemlji. Korupciju u gospodarstvu i politici većim problemom percipiraju starije osobe (51-65 godina) 54%, osobe muškog spola (56%), te osobe čija mjesečna primanja kućanstva iznose preko 14.000 kn (65%).

Nezaposlenost je u Hrvatskoj veći problem mladim osobama (18-35 godina) 43%, ženama (40%), osobama koje žive u Lici/Kordunu i Banovini (42%), kao i osobama s najnižim primanjima kućanstva do 6.000 kn mjesečno 46%. Međutim, nezaposlenost je veći problem i onima koji žive u ruralnim područjima, s manje od 2.000 stanovnika (48%). Možemo reći i da je briga o vlastitom zdravlju, prehrani, fizičkoj aktivnosti povezana s poimanjem problema vezanih uz život u Hrvatskoj. Naime, osobe koje se ne hrane zdravo i uravnoteženo i koje se ne bave redovito fizičkom aktivnošću, koje nisu u formi i ne uspijevaju postići ravnotežu između privatnog i poslovnog života u većoj mjeri nezaposlenost percipiraju kao problem.

Kada je u pitanju korona, zabrinutost prema njoj i njenim posljedicama raste s porastom dobi hrvatske populacije: među najstarijima (51-65 godina) je najviše (45%) onih koji je smatraju najveći problemom u zemlji, za razliku od mladih (18-35 godina) među kojima je samo 23% koje zabrinjava korona i slične bolesti. Koronu kao problem u većoj mjeri percipiraju osobe koje žive u Sjevernoj Hrvatskoj (42%), te osobe koje sebe vide kao one koji ne žele imati kontrolu nad vlastitim zdravljem.
Uz navedene najveće probleme u zemlji, hrvatske građane dosta muče i problemi vezani uz klimatske promijene i zaštitu okoliša, te nejednakost u primanjima, odnosno raspodjeli bogatstva (29%).

Istraživanje je provela Kvaka na ukupno N=602 ispitanika u dobi od 18 do 65 godina, online metodologijom, krajem studenog 2020. PS/SŠ

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox