Istraživanje: Marihuana povećava opasnost od psihoza

Tinejdžeri i mladi koji konzumiraju kanabis u većoj su opasnosti od psihoza, kaže se u istraživanju objavljenom u britanskom medicinskom časopisu. Stručnjaci iz Njemačke, Nizozemske i s londonskoga psihijatrijskog instituta osam su godina pratili stanje 1900 ljudi u dobi od 14 do 24 godine.

Rezultati studije pokazuju da je u odnosu na ljude koji nikad nisu konzumirali kanabis, rizik od psihoza povećan i u onih koji su kanabis počeli uzimati tek nakon početka studije kao i u onih koji su ga uzimali i prije. Konzumiranje kanabisa rizični je faktor za razvoj simptoma psihoza - zaključuje se u studiji. Produljeno konzumiranje kanabisa može povećati opasnost od razvoja psihotičnog poremećaja - dodaje se u zaključcima studije.

Robin Murray, istraživač s pihijatrijskog instituta, kaže da najnoviji rezultati podupiru poznate tvrdnje da ta droga ima dugoročan utjecaj na psihu. Studija dodaje bitne informacije na već prilično čvrste dokaze da produljeno konzumiranje kanabisa povećava rizik od psihotičnih simptoma i psihoza - rekao je. Ukratko, ova studija dodaje još jednu ciglu na zid dokaza da je konzumiranje tradicionalnog kanabisa faktor koji pridonosi nastanku psihoza poput shizofrenije - zaključio je. (Hina/mš)

 

 

Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox