ISTRAŽIVANJE: Među Nijemcima širi se očaj i pesimizam

Foto: Ilustracija

Najnovije ispitivanje među njemačkim poduzetnicima pokazuje da je samopouzdanje vidno splasnulo. Mnogi spremaju slijedeće godine otpuštati službenike, a malo tko se usuđuje ulagati u nove poslove.

Institut njemačke privrede iz Kölna predstavio je rezultate ankete provedene ove jeseni među 2.300 tvrtki u ovoj zemlji. Otprilike svako peto poduzeće još uvijek namjerava i slijedeće, 2013. godine zapošljavati nove suradnike, ali sada je znatno više (28%) tvrtki koje smatraju da neće imati drugog izbora, nego otpuštati zaposlene.

U izvješću predstavljenom u Berlinu ovog ponedjeljka, ekonomisti zaključuju kako su, na temelju sve manjih narudžbi iz inozemstva, i njemačke tvrtke postale mnogo opreznije. Kod izvoza još uvijek vlada šarolika slika: izvoz u druge članice Europske unije, pogotovo one na jugu, je praktično desetkovan.

Dobro se još drže poslovi sklopljeni s prekomorskim zemljama - osobito prednjači Južna Amerika, ali među tvrtkama koje su tradicionalni izvoznici čak gotovo svaka treća (30%) planira slijedeće godine vraćati radne knjižice dosadašnjim zaposlenicima.

Naime, knjige narudžbi uopće ne izgledaju dobro: samo u četvrtini poduzeća (24%) u slijedećoj godini očekuju porast proizvodnje. U ostalim se ili nadaju kako će barem zadržati dosadašnju razinu ili se već spremaju na smanjivanje opsega proizvodnje (28%).

Jer, mjere štednje koje se traže od čitavog niza država znače i slabiji gospodarski rast. Za Njemačku, iako se stopa rasta sve više "topi", gospodarstvenici ipak ne očekuju recesiju. Ove godine očekuju stopu rasta od 1 posto, a slijedeće od oko 0,75%.

Direktor IW-a Michael Hüther ipak upozorava političare u Berlinu kako bi bilo bolje da ne čine nešto što bi moglo ugroziti gospodarski rast. Doduše, slijedeća godina je i godina kada se bira Bundestag, pa je malo vjerojatno da će se raspravljati o nepopularnim mjerama poput povećanja poreza ili povećanje izdataka za zaposlene, piše dw.de.

No Hüther isto tako poziva političare da se doista odvaže na investicije o kojima se također nerado govori u izbornim godinama: osobito ističe problem mreže dalekovoda u Njemačkoj gdje su potrebne goleme investicije kako bi se ekološka energija mogla distribuirati u čitavoj zemlji. Takve investicije naravno da potiču gospodarstvo i osiguravaju radna mjesta u ovoj zemlji. (sh)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox