ISTRAŽIVANJE: Mjesečno na hranu i piće potrošimo oko 1.900 kuna, većinom u Konzumu

GfK Hrvatska napravila je redovitu godišnju  sindiciranu («multi-client») studiju potrošačkih navika u maloprodaji, a rezultati pokazuju da građani najčešće kupuju u Konzumu, kao i da je kriza utjecala na navike u kupovini.

Kada se promatra prodaja proizvoda svakodnevne potrošnje Konzum je, i dalje, apsolutni lider u spontanoj (oko 4/5 ispitanih) i ukupnoj poznatosti ( 97%) trgovačkih lanaca u Hrvatskoj. Značajnu ukupnu poznatost, od preko 90%, imaju još Kaufland, Lidl, Plodine i Getro, a pri vrhu slijede još Mercator, Interspar i DM.

Konzum prednjači

Osobna ocjena količine novca potrošenog u trgovačkim lancima na vodeće pozicije stavlja: Konzum, Kaufland, Lidl i Plodine. U Konzumu je oko 30% kupaca ostavilo najviše novca kao prvom izboru trgovine i još oko  20% kao trgovini drugog izbora.

U prosjeku jedno kućanstvo mjesečno potroši na hranu, piće i ostale proizvode svakodnevne potrošnje oko 1.900 kuna (što je daljnji manji pad u odnosu na prethodnu  2010. godinu). Ti su iznosi najviši  u Dalmaciji i Zagrebu a najmanji u sjevernoj Hrvatskoj (oko 1.500 kuna)  i  Slavoniji (oko 1.300 kuna). Tek oko 20% kućanstava troši  više od gornjeg prosjeka  - uglavnom između  2  i 3 tisuće kuna mjesečno.

Kako se štedi?

Potaknuti problemima koje je donijela recesija  u kupovinu se i dalje odlazi s unaprijed pripremljenom listom potrebnih proizvoda (64% potrošača) ali samo polovina ih uspije kupiti zaista isključivo  samo ono što su zapisali.

„Loyalty“ kartice su postale uobičajena praksa kod potrošača i danas ih već ima preko 70%  potrošača (2009. g.  bilo ih je 55%). Vodi Konzum (MultiPlusCard) a slijedi ga DM (dm active beauty card). Nešto preko 40% potrošača ima samo po jednu „loyalty“ karticu, a 34% ima po dvije  kartice.

Privatne marke pojedinih trgovačkih lanaca definitivno imaju svoje kupce.  Oko 80% ispitanih potrošača sada kupuje privatne marke (60% bar neke  a oko 20% se izjašnjava kao redoviti kupac  upravo takvih proizvoda niže cijene). Mjere štednje u vrijeme krize potakle su brzi rast ovih  proizvoda. (PS/JK)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox