ISTRAŽIVANJE: Pomažu li poznanstva u pronalasku posla?

Foto: Ilustracija

Portal EduCentar istražio je, pridonose li prijateljstva i poznanstva sklopljena tijekom školovanja u pronalasku posla ili razvoju karijere? Anketa je provedena na više od 250 ispitanika.

Većina ispitanika (61%) navodi da im školska i fakultetska poznanstva nisu pomogla u pronalasku posla.

Čak i kada bi imali priliku dobiti posao kod prijatelja, ovi ispitanici ne bi je prihvatili jer smatraju da to nije 'pametna' opcija: Ne, ne bih htio da mi je prijatelj šef.

Tada dosta toga zna poći po zlu.- pojašnjava jedan od ispitanika. Drugi ispitanik smatra da je bolje ne oslanjati se na poznanstva jer ti se to kad tad obije o glavu kao bumerang, dok treći dodaje: Najbolje je biti sam svoj majstor jer tada ne trebaš nikome polagati račune za svoj uspjeh.

Malo više od petine ispitanika (21%) priznaje da su im u pronalasku posla pomogla poznanstva, ali ne ona stečena tijekom školovanja. Pomogle su mi osobe nevezane za moj studij.

Svega 9% ispitanika dobilo je pomoć od kolega iz školskih klupa prilikom pronalaska posla, prenosi liderpress.hr.

Kolege koji imaju svoj biznis, znaju biti od pomoći kada tražiš posao. Komentira jedan od ispitanika, a drugi dodaje -Tokom studija dosta sam pomagao svojim kolegama u izradi seminara ili pri učenju pa su mi se odužili i dali mi dobre kontakte za posao.

Jednako tako, 9% ispitanika istaknulo je kako su im u pronalasku posla pomogli profesori.

Kada je riječ o pomoći profesora, ispitanici najčešće navode da su zahvaljujući svojoj predanosti i uspjehu tijekom školovanja dobili preporuku profesora te tako dobili željeni posao. (sh)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox