Istraživanje Schneider Electrica otkriva: Energetska učinkovitost postaje prioritet u kućanstvima

Povećanje energetske učinkovitosti najpoželjniji je način unaprjeđenja doma prema 86 % potrošača u novom istraživanju tvrtke Schneider Electric, predvodnik u digitalnoj transformaciji upravljanja energijom i automatizaciji. Visoko na toj ljestvici su i druga poboljšanja vezana uz korištenje energije, primjerice energetska sigurnost je na drugom mjestu (83 %), nakon koje slijedi hlađenje (79 %) i energetska neovisnost (78 %).

Prema rezultatima ovogodišnjeg istraživanja, utjecaj nedavnih globalnih energetskih kriza na cijene potaknuo je na promjenu ponašanja i veću štednju energije u kućanstvima. Tijekom zimskog perioda između 2022. i 2023. 75 % ispitanika je smanjilo potrošnju električne energije, pri čemu je 72 % njih to učinilo radi smanjenja iznosa računa za energiju, dok je jedna trećina to učinila radi smanjenja emisija ugljika.

Istraživanje je provedeno među više od 9.000 potrošača u Australiji, Francuskoj, Njemačkoj, Španjolskoj, Švedskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu i Sjedinjenim Američkim Državama, a ispitivalo je i njihove načine za smanjenje potrošnje energije tijekom proteklih 12 mjeseci. Primjerice, 45 % ispitanika to čini prelaskom na LED žarulje, 24 % mjeri potrošnju energije doma, a 16 % je ugradilo pametni termostat.

Potrošači imaju ključnu ulogu u suočavanju s uzrocima i posljedicama klimatskih promjena

Prema istraživanju, sedam od deset potrošača prepoznaje važnost održivosti i suočavanja s klimatskim promjenama, a 81 % ispitanika istaknulo je važnost ispunjavanja obveza „net-zero“ ciljeva svake države. Međutim, više od polovice ispitanika smatra da je odgovornost za smanjenje emisija na pojedincima.

Iako više od polovice (55 %) potrošača smatra važnim postići ugljičnu neutralnost svog doma tijekom života, 40 % ih smatra malo vjerojatnim da će se to dogoditi što je za 4 postotna boda više u usporedbi s istraživanjem iz 2021. Kada ih se pita o posljedicama globalnog porasta temperature iznad 1,5 °C, ispitanike primarno brinu troškovi života, pri čemu je 86% zabrinuto zbog viših računa za grijanje i hlađenje.

Energetska učinkovitost smatra se ključnim rješenjem za visoke račune i klimatske promjene

Potrošači smatraju potrošnju energije u domaćinstvu prioritetom, a 68 % ih nastoji smanjiti potrošnju energije kod kuće. Zanimanje za tehnologiju koja pomaže u praćenju i smanjenju potrošnje energije je veliko. Više od 60% ispitanih želi pratiti svoju dnevnu potrošnju energije, a 40% smatra pametnu tehnologiju za kućanstva jednostavnim i pristupačnim načinom smanjenja računa za energiju.

Unatoč kontinuiranim financijskim pritiscima, kućanstva su spremna uložiti značajna sredstva u mjere energetske učinkovitosti, odnosno prosječno 1.926 eura u sljedećih 12 mjeseci.

 

Pametna i održiva rješenja za kućanstva koja pomažu u učinkovitijem upravljanju energijom postaju popularna.

Sve je veća popularnost pametnih i održivih rješenja za učinkovitije upravljanje energijom u kućanstvima. Tako je, primjerice, interes za pametne termostate i pametni nadzor potrošnje energije porastao za 3 odnosno 4 postotna boda u usporedbi s rezultatima istraživanja iz 2021. godine.

Povećana popularnost rješenja za pametne domove, kao što su rješenja Schneider Electrica za automatizaciju i nadzor proizvodnje,  skladištenja i troškova energije u domovima, također mijenjaju percepciju ljudi o postizanju „net-zero“ ciljeva. Ispitanici koji već danas posjeduju i koriste pametnu tehnologiju u svojim domovima dvostruko su optimističniji u pogledu postizanja nultih emisija ugljika u usporedbi s onima koji to još nisu učinili.

S obzirom na aktualne nestabilnosti cijena energenata i rastuću zabrinutost zbog klimatske krize, potrošnja energije kućanstava postala je središte pozornosti. Razgovarajući s više od 9.000 potrošača diljem svijeta, dobili smo vrijedan uvid u izazove, prilike i ključne pokretače povezane sa održivosti i energetskom učinkovitošću u kućanstvima, rekao je Michael Lotfy Gierges, izvršni potpredsjednik odjela Home & Distribution u tvrtki Schneider Electric.

Kao i u prethodnom istraživanju, ponavlja se zaključak kako je promjena ponašanja ključna za postizanje manjih računa za energiju i emisija ugljika. Ohrabrujuće je vidjeti potrošače diljem svijeta koji prihvaćaju održivost kao način života i unaprjeđuju svoj dom za vlastitu korist, ali i za korist cijelog društva. Iako je optimizam za postizanje 'net-zero' ciljeva u padu, mnogi ispitanici snažno zagovaraju održivu budućnost, a Schneider Electric će i dalje ulagati u rješenja za upravljanje potrošnjom energije koja omogućuju kućanstvima diljem svijeta postizanje ovog cilja.

ps/dm 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox