Istraživanje: Što je Hrvatima danas prvo na pameti?

Ovo pitanje iz naslova samo jedno od niza zanimljivih pitanja koja je našim sugrađanima postavila međunarodna organizacija ICERTIAS. Kakvi su odgovori?


Covid pandemija u svijetu hara već dulje od godinu dana. U našim životima toliko često još uvijek čujemo riječi kao što su: covid, korona, cijepljene, mjere i sl. 
Uz takvo konstantno bombardidanje pojmova vezanih uz pandemiju Covida, doista se postavlja pitanje o čemu točno danas razmišljaju građani Hrvatske – što im je prvo na pameti, čega se najviše danas boje, čemu se najviše vesele, što za njih sada ima najveću vrijednost i druga pitanja.

Anketiranje građana za potrebe ovog istraživanja provedeno je tijekom srpnja ove godine od strane međunarodne organizacije ICERTIAS, a ispitanicima je postavljeno sedam različitih pitanja. Sva pitanja bila su otvorenog tipa, odnosno anketiranima nisu bili unaprijed ponuđeni odgovori već su sami mogli kod svakog pitanja navoditi štogod su smatrali da je najprimjereniji odgovor na navedeno pitanje.
 
Ako je suditi prema rezultatima ove ankete, hrvatskim građanima trenutno je prvo na pameti - "Posao". Najbitnije im je sada zdravlje, najviše ih je strah bolesti, a istodobno se najviše vesele djeci, poslu i ljubavi. Za naše sugrađane, uvjerljivo najveću vrijednost u životu ima obitelj. Smatraju da je trenutno za čovječanstvo najbitniji mir, te potom zdravlje, sloga i dobrota. Pri kupovini su hrvatskim građanima uvjerljivo najbitniji cijena i kvaliteta.
 
Na prvo pitanje: "Upišite jednu riječ - onu koja vam prva sada pada na pamet.” najčešći odgovor koji su navodili bio je "Posao". Na drugom mjestu, najčešće navođena riječ bila je "Zdravlje", potom "Novac" te zatim redom: sreća, život, auto, zarada, ljubav itd.

Na pitanje: "Upišite samo jednu riječ koja najbolje odražava ono što je vama osobno u životu NAJBITNIJE” najčešći odgovor koji su navodili bio je "Zdravlje". Na drugom mjestu, najčešće navođena riječ bila je "Obitelj", potom "Posao" te zatim redom: mir, sigurnost, ljubav, sreća, novac itd.

Na pitanje: "Upišite samo jednu riječ koja najbolje odražava ono ČEGA SE VI OSOBNO TRENUTNO NAJVIŠE BOJITE - ČEGA VAS JE STRAH” uvjerljivo najčešći odgovor koji su navodili bio je kod ovog pitanja "Bolesti". Na drugom mjestu, najčešće navođena riječ bila je "Ničega", potom "Posao" te zatim redom: Boga, smrti, gubitka, siromaštva, neuspjeha, korone, neimaštine itd.

Na pitanje: "Upišite samo jednu riječ koja najbolje odražava ono čemu se vi osobno SADA U ŽIVOTU NAJVIŠE VESELITE.” najčešći odgovor koji su navodili bio je kod ovog pitanja "Djeca". Na drugom mjestu, najčešće navođena riječ bila je "Obitelj", potom "Posao" te zatim redom: zdravlje, prijatelji, ljeto itd.

Na pitanje: "Upišite samo jednu riječ koja najbolje odražava ono što SADA ZA VAS IMA NAJVEĆU VRIJEDNOST.” uvjerljivo najčešći odgovor koji su navodili bio je kod ovog pitanja "Obitelj". Na drugom mjestu, najčešće navođena riječ bila je "Zdravlje", potom "Djeca" te zatim redom: ljubav, sreća, posao itd.

Na pitanje: "Što je po vama sada najbitnije za čovječanstvo? Utipkajte molimo SAMO JEDNU RIJEČ” - najčešći odgovor koji su navodili bio je kod ovog pitanja "Mir". Na drugom mjestu, najčešće navođena riječ bila je "Zdravlje", potom "Sloga" te zatim redom: dobrota, novac, razum, ljubav, razumijevanje itd.

Na zadnje pitanje: "Kada danas kupujete, što vam je pri VAŠOJ KUPOVINI NAJBITNIJE? Upišite dakle SAMO JEDNU RIJEČ koja najbolje odražava ono što je VAMA OSOBNO DANAS NAJBITNIJE PRILIKOM KUPOVINE." najčešći odgovor koji su navodili bio je kod ovog pitanja "Cijena". Na drugom mjestu, najčešće navođena riječ bila je "Kvaliteta", potom "Hrana" te zatim redom: novac, kruh, ljubaznost, potreba, jeftinije, sigurnost itd.

Cilj ovog najnovijeg ICERTIAS istraživanja bio je dobiti uvid u današnje razmišljanje, stavove i poglede hrvatskih građana o nekim osnovnim životnim pitanjima.

Anketa je provedena u periodu od 5. srpnja do 16. srpnja 2021. na 1.200 ispitanika - reprezentativni uzorak za Republiku Hrvatsku za stanovništvo starije od 17 godina. Ispitivanje je provedeno putem web ankete CAWI metodologijom (Computer Assisted Web Interviewing).

Kompletno istraživanje provela je međunarodna istraživačka i certifikacijska kuća ICERTIAS (www.icertias.com) najpoznatija u širokoj javnosti po svojim certifikacijskim tržišnim programima: Best Buy Award, QUDAL - QUality meDAL i Customers' Friend. PS/SM

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox