ISTRAŽIVANJE: Više se vjeruje biznismenima nego političarima i vjerskim vođama

Prema rezultatima globalne studije koju je provela vodeća svjetska agencija za odnose s javnošću Ketchum na 3,700 ispitanika u 12 zemalja, lideri diljem svijeta ne uspijevaju ispuniti očekivanja javnosti. Agencija je provela istraživanje kako bi ispitala na koji se način isprepliću komunikacija i vodstvo.

Velika većina ispitanika (84%) je izjavila da je učinkovita komunikacija vrlo važna za vodstvo, a gotovo polovica njih smatra je najvažnijim faktorom uspješnog liderstva. Kao slijedeće važne faktore za izgradnju učinkovitog vodstva, ispitanici su istaknuli donošenje čvrstih odluka i sposobnost da se staloženo vlada krizom.

Važnost kontakta licem u lice

Prema rezultatima studije, tradicionalni mediji predstavljaju učinkovitiji način komuniciranja od društvenih mreža kao što su Facebook i Twitter. Objašnjenje ovog rezultata možda leži u tome da su nastupi u tisku, na radiju ili televiziji, kao i osobni javni nastupi prirodniji, jer je osoba vidljivo prisutna u komunikaciji, a ljudi se žele osobno povezati sa svojim vođama., izjavila je Marina Čulić Fischer, direktorica Ketchumovog ekskluzivnog partnera za Hrvatsku, agencije Pleon Partner.

Daljnje objašnjenje leži u odgovorima ispitanika: kontakt "licem u lice" omogućuje vjerodostojnost vođenja za 50% ispitanika, a slijede ga govori na televiziji (43%), na radiju (41%) i u tisku (38%). Pojavljivanje lidera na blogovima vjerodostojnim je ocijenilo 20% ispitanika, na Facebooku 16%, u oglasima 13%, a na Twitteru samo 8%.

Više od trećine ispitanika izjavilo je da očekuju kako će se korporativno, političko i vjersko vodstvo pogoršati ove godine, za razliku od njih 27% koji smatraju da će se poboljšati.

Veliki broj ispitanika izjavio je da su poslovni lideri uspješniji vođe od političara i vjerskih vođa (25%). Iako 63% ispitanika od političara očekuje učinkovito vođenje u kriznim vremenima, oko polovine (47%) je izjavilo da očekuju lošije političko vodstvo ove godine. Istraživanje je također otkrilo da su Amerikanci i Europljani nezadovoljniji političkim vođama nego stanovnici zemalja u razvoju. (PS/JK)

 

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox