Ivanov s hrvatskim gospodarstvenicima

Predsjednik Makedonije Đorge Ivanov ocijenio je danas na sastanku s predstavnicima hrvatskih tvrtaka zainteresiranih za suradnju s Makedonijom da bi se mogućnosti zbog izvrsnih političkih odnosa dviju zemljama trebali iskoristiti za razvoj poslovne suradnje.

 

Hrvatska je na 11. mjestu po robnoj razmjeni koju Makedonija ostvaruje s drugim zemljama, a gospodarska suradnja pojačana je ugovorima sklopljenim u sklopu CEFTA-e, rekao je Ivanov na sastanku održanom u Hrvatskoj gospodarskoj komori. Ipak, gospodarska suradnja nije na razini političke i ima područja za napredak, istaknuo je Ivanov.

Hrvatskim gospodarstvenicima poručio je da je Makedonija zemlja koja je sve snage usmjerila prema gospodarskom razvoju. Opisujući opći okvir za poslovanje u Makedoniji, spomenuo je makroekonomsku stabilnost, nisku inflaciju, uravnotežene javne financije i rast BDP-a drugi po intenzitetu u regiji, odmah nakon Turske.

Makedonska vlada, kako je rekao, intenzivno nastoji poboljšati poslovno ozračje, o čemu govori zadnji izvještaj Svjetske banke Doing Business po kojemu je Makedonija visoko rangirana po napretku u uspostavi povoljnih uvjeta poslovanja.

 

Pozitivna iskustva poslovanja u Makedoniji

Po podatcima Hrvatske gospodarske komore, u Makedoniji posluje oko 40 hrvatskih tvrtaka koje mahom imaju dobra iskustva, rekla je potpredsjednica HGK Vesna Trnokop-Tanta. Dodala je da međusobno dobro poznavanje, ugled i tradicija hrvatskih i makedonskih brandova olakšavaju suradnju.

Po službenim statističkim podatcima, robna razmjena Hrvatske i Makedonije prošle je godine iznosila 191,5 milijuna eura. Pritom je hrvatski uvoz iznosio 84,6 milijuna eura, a uvoz iz Makedonije 106,9 milijuna eura, pa Hrvatska u robnoj razmjeni s Makedonijom ima deficit od 22,3 milijuna eura.

Najzastupljenija roba u hrvatskom izvozu u Makedoniju su kemijski preparati, lijekovi, prehrambeni proizvodi i proizvodi elektroindustrije. (Hina)

 

Foto: Antonio Bronic/PIXSELL

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox