Izjave sudionika panela na temu ,,Nezaposlenost mladih u Hrvatskoj''

„Osim kratkotrajnih mjera, kojima se u ovom trenutku ulaže u poticanje zapošljavanja mladih osoba, važne su dugoročne reforme kojima se unaprjeđuje sustav prelaska iz obrazovanja na tržište rada. To su ulaganja u usklađivanje obrazovanja s potrebama tržišta rada, u kvalitetno profesionalno i karijerno usmjeravanje uz rano prepoznavanje talenata i mladih u riziku od napuštanja obrazovanja te suočavanje s radom za vrijeme obrazovanja kroz praksu i naukovanje.“ - Aleksandra Gavrilović, voditeljica službe za politike zapošljavanja i suradnju na europskom gospodarskom prostoru, Ministarstvo rada i mirovinskog sustava.

„Najbolji pokazatelj uspješnosti na radnom mjestu je kada se prilikom zapošljavanja može testirati način na koji osoba može obavljati posao te kompetencije koje posjeduje. Poruka mladima je da se uključe u sve oblike stjecanja iskustva, bez obzira na zvanje koje ćete steći završetkom obrazovanja. Istraživanja poslodavaca u Hrvatskoj ukazuju da se vrednuju svi oblici stečenog radnog iskustva, bez obzira je li vezano uz radno mjesto ili završeno obrazovanje.“ - Ivana Šimek, rukovoditeljica Odsjeka za rad s poslodavcima, Hrvatski zavod za zapošljavanje. 

„Poslodavcima u Hrvatskoj treba osigurati uvjete kako bi lakše uveli studente u svoje poslovne procese kroz programe volontiranja, ali i stručne prakse. Problem je nedostatak suradnje između obrazovnog sustava i gospodarstva, odnosno nedostatak stručne prakse tijekom obrazovanja. Upravo zato Hrvatskoj treba dualni sustav obrazovanja odnosno da se barem trećina znanja kroz školovanje stječe praksom.“- Nataša Novaković, savjetnica glavnog direktora za tržište rada i razvoj ljudskih potencijala, Hrvatska udruga poslodavaca. (PS/Z.R.)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox