Izmjene Kaznenog zakona: Najveća kazna 50 godina zatvora

Ministarstvo pravosuđa objavilo je prijedlog novog  Kaznenog zakona kojeg je sastavila radna skupina, a u prijedlogu radne skupine niz je novih rješenja, piše Večernji list.

Kazna zatvora od 50 godina

Radna skupina predlaže mogućnost izricanja jedinstvene kazne za takozvani stjecaj kaznenih djela i do 50 godina zatvora, dok je najveća moguća zatvorska kazna u Hrvatskoj sada 40 godina. Najmanje kazne zatvora do šest mjeseci koje su česte i opterećuju zatvorski sustav moći će se izricati iznimno, odnosno kad se ne može kažnjavati novčanom kaznom, radom za opće dobro ili izricanjem uvjetne osude. Za kazne zatvora do godine dana, otvara se mogućnost izdržavanja u kućnom  zatvoru.

Novčana kazna

Pri određivanju novčane kazne u dnevnim dohocima dosada se primjenjivao prihodovni kriterij, a prijedlog novog Kaznenog zakona uvodi imovinski kriterij, a visina „dnevnice“ ovisit će o prihodima, imovini te prosječnim troškovima potrebnim za uzdržavanje počinitelja i uže obitelji. Dnevnica pri tome ne bi mogla biti manja od 20 kuna ni veća od 10.000 kuna, što znači da će se novčane kazne kretati od najmanje 200 kuna do 3,6 milijuna kuna, dok se za kaznena djela iz koristoljublja predviđa kazna i do pet milijuna kuna.

"Nameljivo ponašanje"

Radna skupina predlaže i novo kazneno djelo „nametljivo ponašanje“, a to čini osoba koja ustrajno i kroz dulje vrijeme prati ili uhodi drugu osobu izazivajući kod nje promjenu životnih navika, tjeskobu ili strah. Za ovo kazneno djelo predviđena je kazna od dvije godine zatvora, a ako je žrtva bivši partner, onda i do tri godine.

Tri godine zatvora je kazna i za spolno uznemiravanje podređenih ili zavisnih, a dovoljno je i verbalno uznemiravanje žrtve ako se ponavlja i izaziva strah. Žrtva pedofilije bit će dijete mlađe od 15 godina, osim ako je razlika u dobi do četiri godine, a obijesna vožnja kažnjavat će se sa šest do pet godina zatvora. (jk)

 

Izvor: Večernji list, 10. svibnja 2011.
Foto: Antonio Bronic/PIXSELL

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox