Iznenađenje u Sloveniji: Janković pobijedio favoriziranog Janšu

Slovensko državno izborno povjerenstvo objavilo je neslužbene privremene rezultate prvih prijevremenih izbora, prema kojima je najviše mandata u novom sastavu parlamenta osvojila stranka Pozitivna Slovenija koju vodi ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković koji će tako vjerojatno dobiti mandat za sastav nove vlade.

Ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković izjavio je da je prerano za izjave o koalicijama koje će dovesti do formiranja nove vlade te dodao da će mandatara parlamentu predložiti predsjednik države Danilo Tuerk koji je "odličan predsjednik i u kojega imam puno povjerenje". Janković je ponovio da smatra kako su izbori pokazali da slovenski birači žele "novu, gospodarski uspješnu državu", ali i državu u kojoj će biti prisutna socijalna solidarnost.

Mislim da može nastati novi lijevi centar, rekao je Janković, ne isključujući mogućnost da se u vladi nađe i stranka odlazećeg premijera Boruta Pahora koji do izbora nove vlade nastavlja obavljati tekuće poslove.

Novi prijevremeni izbori?

Iako je predsjednik SDS-a Janez Janša u izjavi čestitao izbornom pobjedniku, te rekao da je njegova stranka od izbora očekivala više, ali nije pred izbore davala nerealna obećanja, Janković ju je ocijenio neiskrenom zbog Janšine ocjene da će Janković teško formirati stabilnu vladu u vrijeme izazova koje donosi kriza i da nisu isključeni novi prijevremeni izbori.

Govoriti danas o prijevremenim izborima, kad su birači rekli svoje, to je smiješno, rekao je Janković novinarima, rekavši da ostaje na konstataciji za vrijeme izborne kampanje da neće koalirati s Janšinom strankom jer on "jedno govori a drugo radi". (Hina/jk)

 

 

 

 


 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox