Izraelska vlada neovisna o nevladinim organizacijama

Izraelske vlasti odbacile su izvješće 21 organizacije za zaštitu ljudskih prava koje poziva na potpuno ukidanje blokade Pojasa Gaze, nazvavši ga "tendencioznim" i "parcijalnim".

 

Tvrdnje tih organizacija su tendenciozne i pune predrasuda te stoga obmanjuju - istaknuo je u priopćenju glasnogovornik ureda za usklađivanje vladinih aktivnosti na palestinskom teritoriju.

Te organizacije, među kojima su Amnesty International, Oxfam, Međunarodna federacija za ljudska prava i Norwegian Refugee Council, pozivaju na novo međunarodno djelovanje kako bi se osiguralo neposredno, bezuvjetno i potpuno ukidanje blokade Gaze.

Mjere koje je Izrael poduzeo za 'ublažavanje' ilegalne blokade Gaze s obzirom na veliki međunarodni pritisak nisu su izmijenile sudbinu civilnog stanovništva - tvrde one.

Kao odgovor, izraelski glasnogovornik kazao je da je nakon odluke u lipnju o ublažavanju kopnene blokade, broj kamiona kojima Izrael dopušta da svakodnevno uđu u pojas Gaze povećao za 92 posto.

No, po njemu, samo 176 kamiona ulazi svakodnevno u pojas Gaze zbog nesposobnosti Palestinaca da upravljaju dolaskom više vozila.

Nevladine organizacije kažu da nisu ustanovile "nikakav utjecaj na izvoz" te da su uočile "samo mali napredak" u kretanju osoba.(Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox