Izvoz porastao 2,9 %

Hrvatski robni izvoz u prvih šest mjeseci ove godine porastao je 2,95 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok je uvoz istovremeno ojačao 3,1 posto, pokazuju prvi podaci koje je u utorak objavio Državni zavod za statistiku (DZS).

Službena statistika pokazuje da je Hrvatska od siječnja do kraja lipnja ove godine na inozemna tržišta izvezla robe u vrijednosti gotovo 43,3 milijarde kuna, što je 2,9 posto više u odnosu prvih šest lanjskih mjeseci. Istodobno, vrijednost robnog uvoza iznosila je 71,2 milijarde kuna i u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje porasla je za 3,1 posto.

Prvi podaci Državnog zavoda za statistiku o robnoj razmjeni pokazuju da je manjak u robnoj razmjeni Hrvatske s inozemstvom u tom razdoblju iznosio 27,97 milijardi kuna i bio 3,4 posto veći nego tijekom istog razdoblja lani.

Istovremeno je pokrivenost uvoza izvozom u prvih šest mjeseci smanjena za 0,2 postotna boda - sa 60,9 posto krajem lipnja lani na 60,7 posto na kraju šestog mjeseca ove godine.

Hrvatski robni izvoz u zemlje članice Europske unije ukupno je u prvih šest mjeseci ove godine porastao za 2,3 posto, na 29,2 milijarde kuna, dok je uvoz iz tih zemalja istovremeno povećan 4,2 posto, na 56,5 milijardi kuna. PS/S.P. (Izvor: Večernji.hr)

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox