"Jadranka Kosor kupuje interesne skupine prije izbora"

SDP je optužio vladu da svojom odlukom kojom je zadužila poduzeća u većinskom ili pretežitom državnom vlasništvu da polovicu dobiti uplate u državni proračun zapravo želi kupiti naklonost određenih interesnih skupina prije izbora, što joj je, kažu u toj stranci, veći prioritet od razvoja Hrvatske.

U ovom trenutku Jadranka Kosor je pokazala da je kupovina određenih skupina birača prioritet pred razvojem Hrvatske. Do jučer, Ivo Sanader to je radio kroz Fimi mediju, a Jadranka Kosor sada kroz proračun želi kupovati određene interesne skupine i njihovu naklonost prije izbora, izjavio je SDP-ov zastupnik Slavko Linić na konferenciji za novinare u Saboru.

Naglasio je da je vlada tom odlukom od 2. travnja pokazala da joj nije cilj gospodarski razvoj i investicije, jer i neveliku dobit državnih poduzeća želi iz njih izvući umjesto da je reinvestira u razvoj.

Krpanje rupa

Da je vladi jedino stalo do "krpanja rupa" u državnom proračunu i predizbornog kupovanja smatra i SDP-ov ekonomski strateg Branko Grčić.

Ocijenio je da je riječ o "čistom oporezivanju širokih javnih masa", budući da su poduzeća u 2010. dobit uglavnom ostvarila zbog povećanja cijena, većinom energenata, a sada se ta dobit, kaže, želi izvući.

SDP se, naglasio je, zalaže za potpuno suprotni pristup - stimuliranje reinvestirane dobiti, odnosno da se dobit zadrži u poduzećima kako bi se uložila u razvoj. U SDP predlažu i promjene u poreznom sustavu kojima bi se nagradila poduzeća koja reinvestiraju dobit te kaznilo one koji dobit izvlače. (Hina/jk)

 


Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox