Jadranska ulaganja dobila zeleno svijetlo

Hrvatska je Vlada odlučila da će se pregovori o privatizaciji riječkog 3. maja nastaviti s tvrtkom Jadranska ulaganja. Jadranska ulaganja, tvrtka iza koje stoji poduzetnik Danko Končar, jedina je predala ponudu u trećem krugu privatizacije 3. maja i za objedinjeni državni portfelj od 83,32 posto dionica riječkog brodogradilišta ponudila jednu kunu te se obvezala ispuniti obvezne uvjete iz natječaja.

 

Jadranska ulaganja dostavila su svu potrebnu dokumentaciju, uključujući i program restrukturiranja, istaknuo je na sjednici Vlade ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Đuro Popijač i najavio da će se taj program restrukturiranja poslati Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja i Europskoj komisiji na ocjenu.

Premijerka Jadranka Kosor ističe kako Vlada intenzivno radi na rješavanju svih pitanja vezanih za zatvaranje poglavlja 8. (tržišno natjecanje) gdje je najvažnije pitanje brodogradnja te da sve radi u dogovoru s Europskom komisijom.

Na dnevnom redu i Brodosplit

Predan je i plan restrukturiranja za Brodosplit i uskoro se očekuje i odgovor Europske komisije oko tog plana. Ako taj plan bude ocijenjen pozitivno, kao dobar, to će značiti da se tamo može nastaviti posao ugovaranja brodova, naglasila je premijerka ponavljajući kako se sve radi u kontekstu opstanka brodogradnje i skrbeći se o svim ljudima koji tamo rade.

Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila i izmjene odluka o koncesiji pomorskog dobra u svrhu gospodarskog korištenja luke posebne namjene Brodogradilišta Kraljevica, Brodotrogira, 3. maja, Brodogradilišta specijalnih objekata Split i Brodogradilišta Split.
Tim se izmjenama mijenja iznos koncesijskih naknada za pomorsko dobro i brodogradilišta će ubuduće plaćati stalni dio u iznosu od tri kune po četvornom metru zauzete površine i promjenjivi dio naknade u iznosu od jedan posto od godišnjeg prihoda.

Te će koncesije za svako brodogradilište biti utvrđene i posebnim ugovorima, a ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta kaže da su ugovori pripremljeni i da će uskoro biti potpisani. (Hina/MJ)

 

Foto: www.vlada.hr

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox