Jakovina o cijenama mlijeka: Onima koji žele cestu i ulicu nijedan model neće biti dobar

Napravili smo maksimalno što smo mogli, stavili smo i jednu i drugu stranu za stol da se korektno i na kvalitetan način dogovore, izjavio je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina komentirajući sporazum o utvrđivanju modela izračuna otkupne cijene mlijeka po kojem će cijena biti 2,43 kune po kilogramu, a koji je sinoć potpisao dio udruga proizvođača mlijeka.

Traktori i radikalizacija nije ni trebala, ali model koji je do sada važio, dakle promemorija koja je obuhvaćala 27 zemalja EU, nije bila održiva. Našli smo model da uzmemo pet zemalja EU - Njemačku, Francusku, Mađarsku, Sloveniju i Rumunjsku, radi se tromjesečni prosjek njihove cijene i srednji tečaj HNB-a i dolazimo do cijene po kojoj se isplaćuje za taj mjesec, rekao je Jakovina.

Moguća korekcija

Taj model i taj sporazum vrijedi sljedeća tri mjeseca, pojasnio je, dodavši kako će stručni savijet, predstavnici udruga mljekara, predstavnici mljekarske industrije pratiti kretanje cijene i nakon toga će vidjeti je li potrebno korigirati taj model ili postaviti nekakav drugi. S obzirom da je stručni savijet radio stalno i da smo bili blizu rješenja, ovih prosvjeda uopće nije trebalo biti, rekao je ministar poljoprivrede novinarima u Hrvatskom saboru.

Upitan boji li se da će prosvjedi ići i dalje sa skupinom onih koji su sudjelovali na pregovorima i koji vjerojatno neće biti zadovoljni dogovorom, Jakovina je uzvratio da je to njihova odgovornost.

Oni koji žele radikalizaciju scene, koji žele cestu, ulicu, pritisak, interventne mjere države, oni se vjerojatno neće složiti bez obzira koji model se ponudi, zaključio je ministar Jakovina. (Hina/jk)

 

 

Foto: Anto Magzan/PIXSELL

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox