Jakovina: Trebamo zajedničku poljoprivrednu politiku

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina razgovarao je s povjerenikom Europske unije za poljoprivredu i ruralni razvoj Dacianom Ciolosem o niz tema u pogledu hrvatskog poštivanja preuzetih obveza i izazova Zajedničke poljoprivredne politike, pripremama za izravna plaćanja, kapacitete apsorpcije pretpristupnih fondova za ruralni razvoj te fondova koji će Hrvatskoj biti na raspolaganju nakon ulaska u EU.

Jedna od važnih tema bilo je i istupanje Republike Hrvatske iz CEFTA ugovora i početak pregovora sa zemljama CEFTA-e o protokolima za proširenje, a razgovaralo se i o problemu hrvatskog izvoza proizvoda od svinjskog mesa u EU, navodi se u priopćenju Ministarstva.

Za Hrvatsku je bitno da se u propisima koji će definirati reformiranu Zajedničku poljoprivrednu politiku na odgovarajući način ugrade rezultati naših pristupnih pregovora, uključujući visinu financijske omotnice za izravna plaćanja i ruralni razvoj te prijelazna razdoblja koja smo dogovorili, izjavio je tijekom sastanka Jakovina.

Ciolos i Jakovina nakon sastanka su prisustvovali svečanosti zatvaranja dvaju projekta financiranih sredstvima EU-a, koja su tijekom posljednje dvije godine pružala potporu Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Povjereniku Ciolosu ovo je prvi službeni posjet Hrvatskoj. (Hina/HT)

 

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox