Jana u 100% recikliranoj boci

Jana, prirodna mineralna voda, od sada je dostupna u ekološki prihvatljivijoj, 100% recikliranoj boci 0,5l.  Time Jana, kao brend, ali i kompanija Jamnica, u čijem se portfelju Jana nalazi, rade veliki iskorak i dodatan napor u brizi za okoliš što je jedan od glavnih fokusa Jamničine strategije održivosti.


Uvođenje ekološki prihvatljivije ambalaže konkretan je korak koji dokazuje da je pitanje održivosti i društveno odgovornog poslovanja imperativ i smjernica kompanije i njezinih brendova.

Uvođenje 100% reciklirane ambalaže (rPET) i ostalih oblika ekološki prihvatljivijih pakiranja smanjene težine te stalna ulaganja u tehnologiju, Jamničina su misija, obaveza i želja, istaknuo je Marinko Pleština, izvršni direktor proizvodnje, razvoja i kvalitete Grupe pića unutar Fortenova grupe: „Nova Janina boca napravljena je od 100% reciklirane plastike koja proizlazi iz procesa kružne reciklaže. Proces recikliranja započinje od samog čovjeka i njegove svijesti da iskorištenu PET ambalažu odlaže u zato predviđene spremnike ili zbrinjava putem sustava za zbrinjavanje plastične ambalaže koji dugi niz godina postoji u Republici Hrvatskoj. Tako korištena i sakupljena ambalaža nije smeće već postaje sirovina za daljnju upotrebu i proizvodnju rPET-a. Korištenje reciklirane plastike uvelike doprinosi smanjenju količine otpada u našoj prirodi, a istovremeno se smanjuje ugljični otisak. Naime, pri proizvodnji rPET-a iz plastičnog reciklata smanjuje se emisija CO2 za 78% na godišnjoj razini u odnosu na količinu koju dobivamo pri proizvodnji predoblika, odnosno PET materijala iz novih sirovina. Recikliranje i korištenje rPET-a naša je misija, želja i strategija, a uskoro će biti i zakonska obaveza. Našu predanost tome ističemo znakom Going green koji možete pronaći na našim proizvodima.

Uz napore vezane uz ambalažu, čime  kompanija, ali  i brendovi pokazuju brigu za okoliš i buduće naraštaje, konstantno se provodi i niz inicijativa koji doprinose dugoročnoj održivosti kompanije s obzirom da je društvena odgovornost integrirana u poslovanje, rekla je Helena Radić Bosanac, rukovoditeljica odnosa s javnošću i komunikacija Grupe pića: Naša DOP strategija fokusira se na pet područja: pakiranje i recikliranje, smanjenje ugljičnog otiska, zaštita vode, te briga o našim zaposlenicima i zajednici u kojoj poslujemo. Jedan od glavnih ciljeva naše strategije održivosti je uvođenje ekološki prihvatljivije ambalaže. Tako smo ove godine za Janu uveli boce od pola litre napravljene od 100% reciklirane plastike. Time ćemo do kraja godine smanjiti količinu plastike za 44 tone u odnosu na godinu prije, dok ćemo istovremeno smanjiti emisiju CO2 za 743 tone što je otprilike kao da je 185 automobila  maknuto iz prometa.

Ovaj iskorak brenda Jana okosnica je i nove marketinške kampanje koja nosi naziv ''Iz poštovanja prema prirodi'' čime Jana želi biti ambasador prirode i pomoći joj da se nastavi okretati dalje. Uz uvođenje 100% reciklirane boca, svi glavni brendovi Grupe pića (Jamnica, Jana u pakiranjima većima od 0,5l, Sarajevski kiseljak, Mg Mivela, Sky cola) uvode PET ambalažu smanjene težine. Tako će korištenjem predoblika smanjene težine i 100% recikliranih predoblika u ovoj godini Grupa pića smanjiti količinu plastike za 640 tona, a emisiju CO2 za oko 9%.  PS/SM

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox