Jandroković: Važnost papina posjeta nadilazi troškove

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) đakovačko-osječki nadbiskup mons. Marin Srakić izjavio je danas na konferenciji za novinare kako su pri kraju pripreme za posjet pape Benedikta XVI. Hrvatskoj te pozvao vjernike da u što većem broju dođu i dostojanstveno dočekaju Svetog Oca.

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković istaknuo je iznimno dobru suradnju između državnoga i crkevnog odbora u pripremema za papin pohod kako bi posjet Svetog oca bio pastoralno i politički što uspješniji.

Istaknuo je kako se papin pohod održava u vrijeme kad obilježavamo 20. obljetnicu hrvatske nezavisnosti te u trenutku završetka pregovora s Europskom unijom. Sveta Stolica podupire ulazak Hrvatske u EU, podsjetio je dodavši kako će papin posjet osnažiti završetak pregovora.

Ocijenio je kako su troškovi papina pohoda Hrvatskoj između 12 i 14 milijuna kuna te dodao kako će troškove podijeliti Crkva i država. Jandroković smatra kako važnost posjeta nadilazi troškove, jer pohod Svetoga oca afirmira međunarodnopolitički položaj Hrvatske te posebno sustav vrijednosti, a istaknuo je i kako papin posjet podupire završetak hrvatski pregovara s EU.

Nekoliko stotina stranih novinara

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić napomenuo je kako vlada iznimno jako zanimanje javnosti za pohod Svetoga oca Hrvatskoj te dodao kako je dosad akreditirano oko 1200 novinara. Od tog broja je nekoliko stotina stranih novinara, rekao je dodavši kako se prijavilo i 25 televizijskih kuća koje će pratiti papin pohod Hrvatskoj.

Napomenuo je kako je i sam ovih dana dao 25 intervjua stranim novinskim kućama te ocijenio kako će tijekom papina boravka u Zagrebu Hrvatska biti u središtu svjetske pozornosti.

Broj hodočasnika

Odgovarajući na upit o možebitnom broju hodočasnika Bozanić je rekao kako je to teško sada znati, jer župnici još uvijek dijele ulaznice, a oni koji ih nemaju moći će ih podignuti i na hipodromu. "Pripremljeno je mjesta za više stotina tisuća ljudi, a posjet će između ostaloga ovisiti i o vremenskim prilikama, rekao je dodavši kako će građani na trgu ispred Zagrebačke katedrale također pozdraviti papu.

Šef Tiskovnog ureda HBK Zvonimir Ancić rekao je kako su netočne medijske dezinformacije o naplaćivanju ulaznica za susret sa Svetim ocem na hipodromu. (Hina/jk)

 

 

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox