Janković: Janša se nije pomirio s porazom

Vjerojatni mandatar za sastav nove slovenske vlade Zoran Janković izjavio je da ponašanje njegova političkog konkurenta Janeza Janše govori da se on nije pomirio s rezultatom izbora.

Janša nam sada poručuje da izbori nisu završeni jer on na njima nije pobijedio, rekao je Janković svojim simpatizerima u središtu Ljubljane. Oni su se okupili kako bi Jankoviću dali potporu, te protestirali protiv komentara koji je vezano na izbore objavila Janšina stranka, a koji je dobar dio javnosti ocijenio "govorom mržnje".

U komentaru objavljenom na internet stranicama Janšine Slovenske demokratske stranke, koja je na prijevremenim parlamentarnim izborima protekle nedjelje dobila samo dva mandata manje od stranke Pozitivna Slovenija, tvrdi se da su za Jankovića na prijevremenim parlamentarnim izborima navodno većinom glasovali slovenski novi državljani, odnosno neslovenci, te da ih je u to uvjerila ljevica šireći u svojoj kampanji strah pred Janšom koji će neslovence potjerati u Bosnu.

Od komentara se Janša nije htio jasno distancirati, rekavši da se Janković kojega SDS-ov komentator zove "socijalističkim tajkunom iz Srbije" ne bi trebao sramiti svog podrijetla. Od retorike u spornom komentaru ogradila se međutim većina slovenskih političkih stranaka i civilnih udruga. Predsjednik države Danilo Tuerk izjavio je da je u Sloveniji potrebno poraditi na političkoj kulturi i kulturi dijaloga, te osudio SDS-ov komentar izbora kao tekst koji prelazi ustavom dopuštenu zajamčenu slobodu govora jer ima elemente "govora mržnje". Janković je rekao da Janšini postupci govore da se on nije pomirio s rezultatom izbora, te da u tonu komentara koji je objavila Janšina stranka vidi "elemente fašizma". (Hina/HT)

 

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox