Janša negira primanje provizije za transport oružja u Hrvatsku

Slovenski oporbeni čelnik i bivši premijer Janez Janša opovrgnuo je medijske navode da je kao ministar obrane u mjesecima osamostaljivanja Slovenije i Hrvatske 1991. i 1992. "propuštao" transporte s oružjem za obranu Hrvatske, uz proviziju od 250.000 tadašnjih njemačkih maraka za svaku pošiljku.

 

Takve tvrdnje Marina Tomulića, poduzetnika iz Pariza koji je, po vlastitim navodima, pomagao u nabavi naoružanja za Hrvatsku u vrijeme najteže agresije Srbije i bivše JNA krajem 1991. i početkom 1992., objavilo je više slovenskih medija.

Tomulić se za Radio Krka predstavio kao posrednik za nabavu oružja između Francuske i Hrvatske u vrijeme borbe za hrvatsku državu, sugerirajući da su u vrijeme embarga UN-a na uvoz oružja u Hrvatsku francuski ratni brodovi koji su sudjelovali u blokadi Jadrana znali "zažmiriti" na jedno oko, kako bi transporti za koje se mislilo da sadrže oružje za Hrvatsku prispjeli u slovensku luku Koper (budući da riječka luka nije bila sigurna), a onda oružje prebačeno u Hrvatsku. Hrvatska je zbog mogućnosti uvoza oružja bila zahvalna Sloveniji, ali je druga stvar što su Slovenci za to svaki put zahtijevali visoku proviziju, što je možda utjecalo na kasnije pogoršanje njihovih odnosa, ocijenio je Tomulić. Ustvrdio je da je jednom prilikom kod preuzimanja oružja iz Kopra i sam bio nazočan i da se to dogodilo "tjedan ili deset dana nakon pada Vukovara".

250 tisuća maraka na haubi

S hrvatske su strane, kako je naveo, preuzimanju transporta iz Kopra tada bili nazočni "general Ivan Čermak i Željko Tomljenović", a sa slovenske tadašnji ministri obrane i unutarnjih poslova Janez Janša i Igor Bavčar. Čermak, Bavčar i Janša povukli su se na jedno mjesto, a Čermak se je kasnije vratio kuneći i ljutito rekao da prilikom svakog preuzimanja oružja na haubu vozila mora staviti 250.000 maraka - kazao je Tomulić. Bavčar je već zanijekao takve navode, rekavši da spomenutog Tomulića uopće ne poznaje i da nije pratio nijedan transport s oružjem iz Kopra, a sve je energično zanijekao i Janša, na web-stranicama Slovenske demokratske stranke (SDS) čiji je predsjednik. Nikad nisam bio osobno prisutan u luci Koper kad su se iskrcavali brodovi s oružjem za obranu Slovenije ili za legalni tranzit - naveo je Janša.

Janša Tomulićevu priču o uvozu oružja za Sloveniju i Hrvatsku u vrijeme kada se je raspadala Jugoslavija smatra nevjerojatnom iz ondašnje političke perspektive. Nije bilo nikakvih veza, ni posrednih ni neposrednih, između slovenske i francuske vlade. Takva je tvrdnja po ocjeni onih koji poznaju stvari uz to malo vjerojatna jer je jasno da je francuska vlada u vrijeme raspada Jugoslavije podržavala Srbiju, a ne Hrvatsku - navodi. Janša poziva Pahorovu vladu da skine oznaku državne tajne s izvješća koji je o toj temi 1994. napravljen za tadašnjeg premijera Janeza Drnovšeka, a koji po njemu slovenska "tranzicijska ljevica" ne želi objaviti jer bi se navodno otkrilo zašto se je Slovenija 1991. morala ilegalno naoružavati, odnosno tko je kriv za oduzimanje legalnog oružja slovenske teritorijalne obrane pred osamostaljenje. (Hina/MJ)

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox