Janša optužio Jankovića za kupovanje glasova

Alternativni kandidat za sastavljanje nove slovenske vlade Janez Janša i predsjednici političkih stranaka s kojima pokušava sastaviti koaliciju optužili su Zorana Jankovića da je neuspješno pokušao kupiti glasove njihovih zastupnika, kako bi dobio potrebnu većinu za položaj predsjednika vlade, u čemu nije uspio.

Pravi su problem oni koji su željeli doći na vlast političkom korupcijom, rekao je Janša u emisiji "Pogledi" Slovenske televizije.

Službeni kandidat predsjednika republike Danila Tuerka za mjesto novog predsjednika vlade Zoran Janković čija je stranka na izborima 4. prosinca osvojila relativnu većinu u parlamentu u srijedu je dobio samo 42 glasa, 4 manje od potrebne natpolovične većine, te nije uspio formirati vladu lijevog centra sa Socijalnim demokratima (SD) Boruta Pahora i Demokratskom strankom umirovljenika (DESUS) Karla Erjavca.

Ljudi iz Jankovićeve stranke u srijedu su tvrdili da su dobili 3-4 glasa iz naših stranaka, a da nisu rekli koji su to zastupnici i koliko ih je to koštalo, rekao je Janša, dodajući da Jankoviću i ljevici skloni novinari sada to pitanje pokušavaju maskirati tvrdnjom kako Janković nije izabran za premijera jer su stranke desnice opstruirale glasovanje nepodizanjem glasačkih listića.

Mafijaški način poslovanja

Predsjednik parlamenta Gregor Virant, ujedno i predsjednik stranke Građanska lista koja je početkom tjedna prekinula pregovore s Jankovićem o koaliciji, rekao je da je bio zgrožen atmosferom na sjednici parlamenta i kako je Janković pokušao osigurati potrebnu većinu. Atmosfera je sugerirala da je došlo do kupovine glasova i političkog mešetarenja, rekao je Virant. Dodao je da su zbog toga njegovi zastupnici opstruirali tajno glasovanje, kako bi jasno pokazali da nijedan od njih nije prešao na Jankovićevu stranu.

Virant je rekao da je nakon događaja u slovenskom parlamentu čuo za mišljenje kako tajni postupak glasovanja za predsjednika vlade "vodi politiku u mafijaški način poslovanja", te da se s tim slaže. (Hina/jk)

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox